Otthoni munkavégzés családdal

Home office családdal

Megváltozott a mindennapi életünk, a kapcsolattartás embertársainkkal, és többek között a munkavégzés is. Megváltozott a munkavégzés helye, módja, ideje, de még a home office is. Rutinos home office-osként is számtalan kihívással találom magam szembe – mondta Kovács Anita, HR tanácsadó. Nehéz általános tanácsot adni, hiszen ahány háztartás, annyiféle élethelyzet, nehézség. De van néhány olyan technika, amely hozzájárulhat a sikeres és hatékony otthoni munkavégzéshez.

Legfontosabb az időgazdálkodás, melynek kulcsa a napirend, amelybe beépülnek a család minden tagjának kötelezettségei. A napirend alapja, hogy mennyi időt kell dolgozni, kötött-e a munkaidő, figyelembe kell venni a gyerekek programjait, a digitális oktatás rendjét, és hogy mennyi segítségre van szükség. Lényeges szempont a tervezésnél, hogy a családban mindenkinek rendelkezésre áll-e a szükséges digitális eszköz, vagy megosztva kell használni. Időben és térben is be kell osztani. Fontos, hogy a koncentrált munkavégzés idejére zajmentes övezet is rendelkezésre álljon. A napirend összeállítását célszerű közösen megtervezni, hogy mindenki érezze a felelősségét és mindenki szempontjai érvényesüljenek. A napirend a családtagoknak is biztonságérzetet ad. Érdemes új szokásokat bevezetni, hiszen a korábbi rutinok helyett új helyzetekre kell megoldásokat találni. Rugalmas megoldásokat találva hatékony lehet az otthoni munkavégzés is, de sok türelem kell magunkhoz és egymáshoz is. Az új helyzet, az új kihívások mindannyiunkat tanítanak, legyünk nyitottak az újra és hozzuk ki belőle a legjobbat – javasolta Kovács Anita, HR tanácsadó.

Az otthoni munkavégzés nem elhanyagolható hozadéka a környezeti terhelés és az utazási költségek csökkenése, az utazási idő megtakarítása, amelyet magunkra és a családra fordíthatunk – tette hozzá Puskás Hajnalka, szakmai vezető.


 

IFKA logo

RÉV Szolgálat Kecskemét logó