Nősztorik - Szász Annamária

Munkakör: társtulajdonos egy építőipari alapanyagokat értékesítő cégben

Szász Annamária saját építőipari vállalkozását a családjával közösen építette fel tégláról téglára. Az iparág, amiben dolgozik, igazi férfi szakma. Szakértelemmel, alázattal és mások iránti tisztelettel sikeresen vezeti a három telephelyen működő cégét, miközben a nagymama segítségével egyedül neveli három gyermekét. A cég folyamatosan fejlődik, jelenleg épp egy energetikai korszerűsítés pályázaton dolgoznak.

Mindezekről és saját karrierútjáról is vallott nekünk: Szász Annamária története következik.

 

A céget 1992-ben szüleim alapították. Egy fő kivételével jelenleg is a családtagok a tulajdonosok. Gépek és területek bérbeadásával kezdtük a vállalkozási tevékenységet. Bizományosi kavicskirakóval és kavics értékesítésével is foglalkoztunk Solton, Kalocsán. Éjjel-nappal dolgozott mindenki. Heti váltásban dolgoztak a kollegák. Amikor visszaesett a kavics értékesítése, betonkeverővel folytattuk helyette. 10 év után új, a jelenlegi telephelyre költöztünk. Ez a terület az ipari park része. A telephely kialakítása érdekében rengeteg fát kellett kitermelni, rengeteg földet kellett feltölteni. Ekkor vártam az első gyermekemet.

Én vagyok a cégvezető. Három telephelyünk van, az egyiket én irányítom, a másik két telephelyen két tulajdonostárssal dolgozunk együtt, akik szintén a család tagjai. Nagyon nehéz volt és a mai napig is nehéz összeegyeztetni a munkát a családdal. Nagyon rugalmasnak kell lenni és gyorsan kell tudni újra tervezni. 3 gyerek mellett nem egyszerű. A két nagyobb Szegeden középiskolás, így közel 130 kilométernyi távolságra kell koordinálnom. Szerintem ezt mindenkinek nehéz összeegyeztetni. Nekem édesanyám segít nagyon sokat. Nálunk mindig tűzoltás van.

Mikor GYES-en voltam a volt férjem irányította a céget, de mindig megbeszéltünk mindent az elejétől kezdve. Amikor átvettem a céget, saját csapatot építettem olyan kollégákból, akik együtt tudtak dolgozni. 12 ember dolgozik a telephelyen, a többi a betonüzemekben. Ez a cég csak az enyém, nem is lát bele nagyon más. Két vezető kollégám van, az egyik a beszerzéssel, a másik értékesítéssel foglalkozik. Általában mindent megbeszélünk közösen. Úgy építettem fel a céget, hogy ha valaki bármi okból kiesik, akkor ne álljon meg a cég. Sok mindenkinek van rálátása a folyamatokra.

Az építőiparban nagyon sok a férfi vezető, mert ez egy férfias szakma. Ennek ellenére nem éreztem hátrányát annak, hogy nő vagyok. Mindig megadják a tiszteletet és sokan segítenek is. 15 évvel ezelőtt még kétkedve fogadták a tanácsaimat, mert nő vagyok. Miután megtapasztalták, hogy bízhatnak a tudásomban, mi is alkalmaztunk hölgyeket a kereskedés területén. A felvételkor nem befolyásol, hogy valakinek van-e kisgyereke vagy éppen tervez családot alapítani. Nekem is van három gyerekem, ez nem hátrány. Családcentrikus vagyok. Szeretem a gyerekeket, azt gondolom, hogy az érték, ha az embernek gyereke van. Rajtam kívül három kolleganő van a cégben. Egynek van gyereke a másik kettőnek még nincs. Nem nagyon vannak extra igényeik, mert azt mondták, hogy amúgy is túl engedékeny vagyok. Próbálok nagyon empatikus lenni, próbálom mindenkinek a problémáját úgy kezelni, hogy érezze fontos számunkra. Az elvárásaimmal szemben ugyanezt kapom tőlük. Fontos, hogy vegyük egymást emberszámba, próbáljunk úgy alkalmazkodni egymáshoz, hogy mindenkinek a legjobb legyen. Megértő vagyok, de a cég az elsődleges. Amikor egy kollégának gyereke születik, nálunk az apuka is elmehet szülési szabadságra.

Egy jó vezetőnek nagyon jó szervezőképesség kell. Át kell látnia a teljes folyamatot, tisztában kell lennie a részfeladatokkal, mert úgy lehet globálisan kezelni a problémákat. Végig kell járni a ranglétrát ahhoz, hogy az ember valódi tudáshoz jusson. Nagyon sok fiatal abba a hibába esik, hogy eljön és közli, hogy neki mi jár. Olyankor szoktam mondani, hogy „gyerekek ez nem úgy volt, hogy 28 évvel ezelőtt elmentünk a papával meg a mamával, elvetettük a pénzmagot és kikelt belőle a Duna Kavics Kft.” Egy vállalkozás felépítése rengeteg idő, energia, lemondás, szorgalom, kínlódás. Volt benne szép is, volt benne olyan is, amikor küzdöttünk. Amikor a vállalkozás 28 évvel ezelőtt indult, én még kislány voltam, de amikor az iskolában végeztünk, mentünk dolgozni. Ebben a huszonévben benne van mindenki munkája kőkeményen. Szó szerint téglánként építettük fel az egészet.

„Nagyon sok fiatal abba a hibába esik, hogy eljön és elmondja, hogy neki mi jár.”

Élnek a sztereotípiák a kisgyerekesekkel szemben, ami szerintem nem helyes. 4 évig voltam otthon folyamatosan, nagyon motivált voltam, amikor visszajöttem dolgozni. Kisbabázás után jó újra felnőtt emberekkel kommunikálni, jó újra visszakerülni a vérkeringésbe. Az állam szerintem most már sokat tesz azért, hogy az anyukák vissza tudjanak menni dolgozni. Amikor én voltam otthon, nem volt olyan, hogy az apuka maradhatott GYES-en. Most már mehetnek a nagyszülők is GYES-re. Azt gondolom, hogy legjobb, ha az anyuka van otthon a gyerekkel, jó ha van segítsége. Úgy látom, hogy a mai világban ha valaki akar valamit, akkor nagyon sokféle segítséget kap nagyon sok részről. Egyesületek vannak, a munkát is támogatják, jó lehetőségeket tudnak kínálni.

Mi is kaptunk pályázati segítséget. Két pályázat keretében bővítettük a telephelyet és csarnokot építettünk. Kőrösön csináltunk egy betonüzemet és mixermosót, szintén pályázatból. Most fogják kiírni a napelemes pályázatot, amiből a csarnok tetejére szeretnénk napelemeket telepíteni. A napelemek a telep energiaellátását fogják biztosítani. Reméljük hatékony lesz. Amennyire lehet, próbálunk környezettudatosak lenni.

Nagyon odafigyelek az alkalmazottak felkészültségére. A munkatársaim folyamatosan járnak képzésekre. Az építőipar folyamatosan megújul, új technikák vannak, új anyagok jönnek, ezekkel kapcsolatban naprakésznek kell lennünk. Magam részéről a kivitelezésben van még mit tanulnom. A gépparkot folyamatosan karbantartjuk. Folyamatos az ötletelünk, hogy mivel bővítsük a kínálatunkat, hogy több lábon álljunk. Szerintem az ilyen folyamatos fejlesztés elengedhetetlen. Úgy gondolom, hogy amennyiben egy nőben van ambíció, akkor az a nő jobb vezető egy férfival szemben, mert a férfiak versenyeznek. A nők más megközelítésből végzik a dolgukat. A férfiaknál hierarchikus rendszer van, és ezt erőből tartják fenn. Szerintem sokkal többet érünk el, ha alázattal és tisztelettel, de nem megalázkodva viszonyulunk egymáshoz.

„Nagyon odafigyelek az alkalmazottak felkészültségére. A munkatársaim folyamatosan járnak képzésekre.”

Azoknak a nőknek, akik szeretnének vállalkozni azt üzenném, hogy sok kitartással bátran vágjanak bele. Ha akadályba ütköznek, ne adják fel, mert mindig van megoldás.

szaszannamaria kicsi4

Forrás: IFKA / Kellessy Tibor


 

IFKA logo

RÉV Szolgálat Kecskemét logó