Nősztorik - Gilián Zsanett és Rosta Tünde

Végzettség: Nemzetközi MK Pilates Instructorok

Munkájuk célja: Mozgásszervi eltérések kiváltó okával és javításával foglalkoznak, a pilates egyedi, analitikus szemléletű mozgás rendszerével. Stúdió szolgáltatásaik között több típusú pilates edzés megtalálható. Ezeket minden esetben egyénre szabottan, az elérni kívánt célokhoz igazítva alkalmaznak, legyen az preventív, vagy regeneráló program. Munkájukat Zsanett, mint stúdió tulajdonos koordinálja.

Zsanett és Tünde története szinte azonosan, de időben pár év eltéréssel indult. Mindketten gyermekeik világrahozását követően ismerkedtek meg a pilates-szel, amely minden más mozgásformához képest igazán gyorsan, mégis maradandó és hatékonyon módon segített testük működésének visszaállításban. Annyira megtalálták mindketten ebben a mozgásformában életük célját, hogy korábbi munkakörüket elhagyva célul tűzték ki, hogy másoknak is átadják a pilates valódi értékeit. Amellett, hogy így már időbeosztásukat -a korábbinál jobban - a családjuk igényeihez tudják igazítani, egyre több embert tudnak segíteni fizikális céljaik elérésében.

Gilián Zsanett és Rosta Tünde története következik.

 

Zsanett: „5 éve nyitottam meg Baján az első egyben hiánypótló pilates stúdiót, amit mostanáig egyedül működtettem. Jelenleg nem csak kiscsoportos edzéseket tartunk talajon, hanem speciális eszközökkel és a pilateshez kifejlesztett egyedi gépekkel, egyéni és stúdió pilates foglalkozásokat is végzünk. Lassan, egy régóta megálmodott koncepció alapján szeretetném bővíteni a stúdió szolgáltatásait. Ezért csábítottam magam mellé a GYED-en lévő Tündét, akivel 30 éves barátság köt össze bennünket. Nagyon örültem, hogy általam megismerhette és megszerethette a pilatest és így nem sokkal ezt követően megtetszett neki az ötletem, hogy a jövőben akár együtt is dolgozhatunk. Ez számomra is nagyon biztató és megnyugtató volt, mivel tervezhettem egy olyan személlyel, akivel teljes mértékben kiegészítjük egymást. Segítségével még több óratípust be tudunk vezetni illetve időbeosztásunk is mobilabbá válik.

A második gyermekem születése után korábbi munkahelyemre már nem tudtam volna úgy visszamenni, hogy a szülést megelőző munkabeosztást tudjam vállalni. Viszont szerettem volna mihamarabb újra dolgozni. Ezért olyan munkára vágytam, ahol mindamellett, hogy gyerekeimmel is vagyok, magamnak tudjam beosztani a munkaidőmet. Olyat, ahol jól érzem magam, de hatékonyan és teremtő módon tudok dolgozni. Pilates akkor még nem volt Baján. Így, amikor a kisfiam 1 éves lett, elkezdtem ebben a témában tanulni és rá 1 évre nagy reményekkel létrehoztam Baja első pilates stúdióját.

Vállalkozásomban kettő jelentős fordulópont volt. Az egyik, amikor nagyobb helységbe tudtam költözni. Ezzel ugyanis bővíteni tudtam a vendégkörömet és eszközparkomat. A második pedig, hogy Tündével együtt elkezdtünk dolgozni.

A minőségi szolgáltatás mindig kitűnik a többi közül. Ezért folyamatosan fejlesztjük magunkat, továbbképzéseken veszünk részt, hogy biztosítani tudjuk vendégeink számára a folyamatosan bővülő és szakszerű látásmódot.

A képzések hétvégente vannak, amiken a családi elfoglaltságok miatt nehéz mindig részt venni. Amikor egyedülálló anyuka lettem két gyerekkel, akkor ezt még nehezebb volt megoldani. Bizonytalanná vált a folytatás is, de nagyon sok segítséget kaptam a családomtól és a barátoktól egyaránt.

Tünde: Nagyobb, kisiskolás fiam után nemrégiben megszületett második kisfiam is. Emiatt egyenletesen vezetjük be az én óráimat. Szerintem bármilyen munkát is vállal egy nő a mai világban, fontos hogy támogassa a párja és a családja. Esetünkben az esti óráink idején van erre nagy szükségünk.

A pilates oktatók között szerencsére nincs különbség férfi és nő között. Sikerült megtapasztalnom, hogy az oktatói csapatokban mindig partneri a hangulat. Így ha valamelyikünknek kérdése van, vagy szüksége van valamire akkor akár az ország másik feléből is támogatjuk egymást.

Zsanett: Az oktatómmal Fűzy Gáborral vagyok franchise alapú kapcsolatban. Nagyon jó köztünk az együttműködés. Aki bemegy egy Fűzy pilates stúdióba, az országban bárhol, az megtapasztalhatja, hogy ott egy magas szintű tudással rendelkező oktató segítségével egy jól kivitelezett, tudatos és színvonalas pilates órán vehet mindig részt.

Tünde: Más munkakörökkel ellentétben nálunk ha beteg a gyermek, akkor is meg tudjuk osztani a munkát egymás között. Így szinte minimálisra tudjuk csökkenteni a kiesett órák számát.

Szerintem a kisgyermekes anyukák számára nehéz kialakítani azt a munkakört, ahol mind a munkaadó, mind a munkavállaló egyensúlyban érezheti magát. Maga a gyerekvállalás mindig két emberen kell, hogy múljon. Nem feltétlenül csak a nőket kellene azzal megbélyegezni a munka világában, hogy „kisgyermekes”. Mindig kiderül, hogy minden nehézségre van megoldás, ha arra törekszünk. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy az anyukának a szülést követő korai időszak után is le kell mondani a munkáról. Lehet nem ott folytatja, ahol abbahagyta. Viszont egy jó és kompromisszumos döntés sokkal több későbbi pozitív hatással fog bírni, mint gondolnánk. Ezt személyesen is megtapasztalhattam. Véleményem szerint a gyermekes anyák sokkal megbízhatóbbak és felelősségteljesebbek a munka terén is. Azt gondolom, hogy akinek gyermeke születik amellett, hogy empatikusabbá válik, munkáját sokkal átgondoltabban, nagyobb rendszereben végzi. Bár rugalmas a munkaidőnk, a vendégeink munkaidejéhez és életviteléhez kell alkalmazkodnunk. Az emberek többségének vagy reggel van ideje mozogni, vagy munka után.

Korábban nálunk is, de jelenleg főleg külföldön nagyon jól működnek azok a vállalatok, ahol biztosítják a gyermekmegőrzést. Szerintem ez nagy biztonságot ad az anyának és a gyermeknek is. Jó lenne, ha itthon újra ez a szemlélet nagyobb teret nyerne!

Sokkal kiegyensúlyozottabbak azok a társadalmak ahol több nő tud és akar is visszatérni a munkába. Ott ahol ez nem valósul meg, tapasztalni lehet, hogy a női vezetők is sokszor férfiként akarnak viselkedni, mert ezt érzi az elvárásnak az irányába, bizonyítani akar. Ez nagy hiba. A nő akkor működik jól, ha nő marad. Tehát empatikus, segítőkész mivolta mellett mégis gyors és hatékony döntéseket képes meghozni.

Zsanett: Nekünk pont ezért figyelnünk kell vendégeink fizikai állapota mellett a mentális állapotukra és szükségleteikre is. Fel kell ismernünk, hogy aznap milyen gyakorlatra van szüksége, hogy a kitűzött cél felé tovább tudjunk haladni.

Szeretnénk, ha magasabb szinten támogatnák, hogy az ülőmunkát meg lehessen szakítani egészségmegőrző mozgással. Ezzel sok egészségügyi problémát lehetne megelőzni, illetve a már kialakult problémákat lehetne javítani. Kevesen tudják, hogy Magyarországon is vannak már ilyen munkahelyek, ahol felvilágosult gondolkodású általában még jellemzően többségében külföldi tulajdonosi háttérrel rendelkező cégekről van szó. Viszont a tények magukért beszélnek. Ezeken a munkahelyeken akár 80%-al is tudták csökkenteni a munkavállalók táppénzen eltöltött munkaidejét, így a cégnek több szempontból is megérte a szemléletváltás. Ezen kívül iskolákba is hívnak bennünket sportnapra, ahol a gyerekekkel meg tudjuk ismertetni a pilates jótékony hatását.

Tünde: Az államnak a továbbiakban még nagyobb részt kellene vállalni a gyermekfelügyeleti rendszer modernizálásában, bővítésében.

Ha valaki vállalkozni szeretne, mindenképp előre kell gondolkodnia. Előre fel kell mérnie azt, hogy az adott munka vagy hivatás később is összeegyeztethető lesz-e az életével. Olyan tevékenységet válasszon, amiben ki tud teljesedni és ami 5-10 év múlva is képes őt motiválni.

Zsanett: A jövőben szeretnénk jobban megcélozni a kismamákat, hogy testük regenerálása mellett a hétköznapokban és munka terén is miharabb felfedezhessék személyes céljaikat. Gyermekeikkel együtt a közös egészségük érdekében el tudjanak hozzánk jönni. További célunk, hogy az iskolás gyerekekkel is megismertessük a pilates alapjait, hiszen jelenleg egyre inaktívabb ez a korosztály is. Ezért már egészen korán jelentkeznek a mozgásszegény életmód hatásai, amelyek nem pusztán a sokat emlegetett derék és nyakproblémák, hanem a tartós stresszre való hajlam és mozgáskészségek elmaradása, gyorsuló romlása is. Ezek pedig már fiatal felnőtt korban tornyosuló problémákká kinőve magukat, negatívan fogják befolyásolni a mindenapjaikat.

Közös célunk ez ellen tenni! Hogy a felnövekvő generáció minél jobb fizikai, lelki és szellemi adottságokkal váljon felnőtté. Valamint, hogy a mai felnőttek életminőségét javító szolgáltatással segítsük, hogy pozitív példával járjunk a fiatalabbak előtt!

gilian rosta kicsi1

Forrás: IFKA / Kellessy Tibor


 

IFKA logo

RÉV Szolgálat Kecskemét logó