Nősztorik - Vékony Edit

Munkakör: ingatlanközvetítő iroda tulajdonos

Vékony Edit teljes profilváltással találta meg azt a munkát, ami teljes mértékben kielégíti ambícióit. FMCG területről pártolt át az ingatlanpiacra és kezdett vállalkozásba. A folyamatos karrierépítés mellett is meg tudott maradni feleségnek, anyának, mivel odafigyelt az egyensúlyra és nem keveri a munkát a magánélettel.

Mindezekről és saját karrierútjáról is vallott nekünk: Vékony Edit története következik.

 

Az italtermékek kereskedelméből átváltani az ingatlankereskedelemre nem volt egyszerű. Más szakértelmet, illetve más volumenű befektetést igényelt. Több évtizedes FMCG szektorban eltöltött idő után más kihívásokra vágytam. Közgazdászként nem áll távol tőlem a pénzügyi termékek ismerete sem. Mint a legtöbb induló vállalkozás esetében a kezdet nehéz volt, mert az ügyfelek nem ismerték az irodát és szolgáltatásokat. Az elégedett ügyfelek számának növekedésével az ismertségünk folyamatosan nőtt. Az új utak és kihívások energiával töltenek fel, biztosítják a szellemi frissességem. Vonzalmat éreztem az ingatlanszektorhoz már akkor is, amikor az FMCG termékekkel kereskedtem. Lassan 6 éve, hogy megnyitottam első ingatlanközvetítői irodámat. Saját tulajdonú ingatlanok felújításával és kereskedelmével ki foglalkozunk. Továbbá pénzügyi szakértőként, a hazai bank és biztosítói szektor pénzügyi termékeinek közvetítésével segítek az ügyfeleknek ingatlanhoz jutni. Az alapítást követő második-harmadik év környékén már megfelelő szintű ismertséget értünk el, így egyre jövedelmezőbb lett a vállalkozás. Kiegészítő motivációs rendszert is életbe léptettünk, ami növelte a munkavállalók elégedettségét és a még nagyobb üzleti sikerek elérését.

Az első és legfontosabb a csapat. A munkatársak motiválása és megtartása rendkívül fontos. Csapat nélkül nem lehet sikereket elérni, maximum ideig-óráig. A kitartás, a hit és az elhivatottság elengedhetetlen egy vállalkozás sikeres működéséhez, kiváltképpen a kezdeti időszakban. Megfelelő minőségű szolgáltatás nyújtásával hamar ki lehet tűnni a konkurencia tömegéből. Az ingatlanközvetítői és pénzügyi tanácsadási szektorban a személyes benyomás és a rendelkezésre álló kompetenciák fontosak, ezek hiányában nem beszélhetünk sikerről.

„Csapat nélkül nem lehet sikereket elérni, maximum ideig-óráig”

Tendenciának tekinthető, hogy egyre több nő vállal szerepet az üzleti életben. Úgy gondolom, hogy ez rendben is van. Nem tapasztaltam, hogy a férfi üzletfelek kevésbe veszik komolyan a női üzletfeleket és nem tapasztaltam nehézséget a vállalkozásban amiatt, mert nő vagyok. Minden a kitartásról, a hitről és az ügy iránti elköteleződésről szól. Női mivoltomból adódó negatív diszkriminációról, hátrányról nem tudok beszámolni. Ezzel párhuzamosan előnyről sem, férfiak és nők is el tudják látni ezt a tevékenységeket. Ugyan a statisztikák szerint a nők kevesebbet keresnek munkavállalóként, de ez nálunk például nem igaz. Az én cégemben a fix bér és teljesítménybérezés ugyanolyan feltételekkel valósul meg nemtől függetlenül. Alapvetően nem értek egyet azzal a megoldással, hogy törvényileg szabályozzuk, hogy egy adott vállalatnak mennyi nőt kell foglalkoztatniuk, de a negatív diszkriminációt ugyanúgy elítélem. Ebben a kérdésben az 50-50 százalék arány kialakulásához, még hosszú út vezet, de a tendencia egyértelmű. Ami egyelőre ennek gátat szab, a konzervatív gondolkodásmód. Sok ember fejében még mindig az az ideális családmodell, hogy a férfi dolgozik, a nő maximum valami kisebb munkát vállal. Ez vidéken fokozottan érvényes. Sokan a családot, illetve a szülést hibáztatják, hogy a nő kiesik az üzleti vérkeringésből, amit már nem lehet pótolni. Ez természetesen nem igaz. Paradigmaváltásra lenne szükség. Több nőket célzó támogató programra lenne szükség. Még több kisvállalkozásfejlesztési programot várnék, elsősorban irodafejlesztésre, további irodák létesítésére. A legtöbb pályázatot inkább a nagyobb méretű vállalkozások tudják igénybe venni.

Szerintem nemcsak nőként, hanem úgy általában vezetőként is a szakmai kompetenciákon kívül a „soft skillek” is rendkívül fontosak. Számomra elengedhetetlen tulajdonságok: a változáshoz való gyors alkalmazkodás képessége, a jó időzítés képesség és a pozitív gondolkodás. Képesség a csapatban történő együttműködésre, az egészséges empátia, a munkavállalók megértése is rendkívül fontos. Továbbá kardinális kérdés a mi szakmánkban, hogy képesek vagyunk-e az ügyfelek élethelyzetével történő azonosulásra, hiszen csak így lehet számukra megtalálni a legjobb ingatlant vagy pénzügyi megoldást. Ha az a kérdés, hogy szükség lenne-e több női vezetőre a válasz egyértelmű. Kellenek! Más perspektívából közelítik meg az adott problémát vagy kérdéskört, és más megvilágításba is tudják helyezni. Én a sikeres jövőt a férfi-női vezetésű kooperációban látom.

„A sikeres jövőt a férfi-női vezetésű kooperációban látom.”

Kezdetekben a tapasztalat hiánya miatt közel sem volt egyszerű összeegyeztetni a munkát és a családdal töltött időt. Fiam nevelése során arra törekedtem, hogy minél több időt tölthessek vele, segítsem a fejlődésében és a tanulmányaiban. Számtalanszor késő este is dolgoztam, hogy az aznapi teendőim végére jussak. Egy idő után már nem jelentett gondot, mert rugalmasan lehetett kezelni a munkavégzést és a család egyensúlyának kérdését. Szabadidőmben sokszor szerveztünk közös programokat, élményekkel teli perceket szerezve magunknak. Vállalkozóként persze számos esetben adódhatnak nem várt események, fejlemények, melyekre reagálni kell. Amikor ez előfordult, akkor a párom készségesen segített, közösen mindig sikerült megoldani az ilyen élethelyzeteket. Mindig is figyeltem arra, hogy a magánéletet ne befolyásolja a munka. Korábban a párommal számtalanszor megbeszéltem az üzleti kérdéseket még otthon is, hiszen együtt dolgoztunk. Ez nem egészséges. A női vezető minősége befolyásolja a magánéletet. A magánéletben mindkét félnek egyenlőnek kell lennie, kölcsönösen tisztelni egymást.

„Mindig is figyeltem arra, hogy a magánéletet ne befolyásolja a munka.”

A pályafutásomban talán a legnagyobb döntés az volt mikor az évtizedes, FMCG kereskedelmi szektorban eltöltött idő után, egyre inkább éreztem, hogy az addigi munkám nem elégít ki, más üzleti tevékenységgel szeretnék foglalkozni. Szerettem volna magam újra hasznosnak, kreatívnak és fejlődésre képesnek érezni. Új kihívásokra volt szükségem. Ekkor döntöttem el, hogy az ingatlanszektor irányába mozdulok el. Óriási és nehéz döntés volt, hiszen egy profilváltás soha nem egyszerű történet. Hosszú őrlődés után rájöttem, hogy új kihívásra van szükségem. Ekkor kezdődött az ingatlanközvetítési- és a pénzügyi szakértői élettörténetem.

A kisgyermekes anyukák rugalmasabbak, ami nagyon fontos főleg ebben az iparágban. Tudnak otthonról dolgozni, telefonálni, egyéb dokumentációs tevékenységeket végezni. Pályázatok is elérhetőek kisgyermekes anyukák foglalkoztatására, így elősegítve az alkalmazásukat, illetve az ehhez szükséges infrastruktúra megteremtését. Mivel nálunk az iparág sajátosságából adódik, így a rugalmas munkavégzés részben adott. Ezt marginálisan, de kibővítettük, hogy az esetleges, a munkavégzéshez szükséges dokumentációt otthon is meg tudják oldani. Számos ügyfél interakció van, így az egyes munkatársak sok időt töltenek utazással, kapcsolatépítéssel.
Ahogy korábban jeleztem, nálunk nincs különbség férfi és női munkavállaló között. Minden egyes munkavállaló ugyanolyan körülmények között végezheti a munkáját. Én hiszek a nemek közötti egyenlőségben, ezért minden munkavállalót egyformán motiváljuk és segítjük.
Mindig a munkavállaló elégedettségén keresztül vezet az út a sikerhez. Ha tudjuk növelni az elégedettségi szintet, akkor hatékonyabban és eredményesebben fog dolgozni. Ha szükséges meg tudja várni otthon a szerelőt, el tud menni orvoshoz úgy, hogy nem kell amiatt aggódnia, hogy nincs bent az irodában. Természetesen a munkát el kell végezni, ha nem sürgős, akkor ezt meg tudja tenni az elfoglaltsága után is. Fejlődési lehetőség is az egyén számára, hogy a napirendjét saját magának kell optimalizálnia. Ennek köszönhetően a későbbiek során még produktívabb lesz.

„Mindig a munkavállaló elégedettségén keresztül vezet az út a sikerhez”

A legtöbb ember fejében véleményem szerint még mindig több „régies beidegződés” van. Bár hozzáteszem a trend egyértelmű, egyre több nő vállal munkát, illetve jelenik meg az ületi életben vezető szerepben. Az apukák is otthon maradhatnak a gyermekkel, mely egy óriási jogszabályi előrelépés volt. Egyre több férfi találja meg számításait a „tűzhely” mellett, a határok kezdenek lebomlani. A kiszámíthatatlansággal nem értek egyet, hiszen a legtöbb anyuka gyermeknevelés során olyan idő-optimalizálási és figyelemmegosztási képességre tesz szert, melyet a munka során hasznosítani tud.

A nőket támogatni kell abban, hogy meg merjék valósítani az elképzeléseiket. Ha több munkavállalóra van szükség az adott üzleti tevékenység folytatásához, akkor a csapatépítés a legfontosabb. A csapattagokkal (munkavállalókkal) közösen érhetünk el sikereket. Ha egyedül vágna bele az üzleti életbe, akkor a kitartás, hit, elköteleződés szentháromságát emelném ki. Ha szüksége van bárminemű támogatásra, ne habozzon, járjon utána, ne legyen szégyellős, merjen kérdezni.

A jövőbeni terveim között szerepel az ingatlanhálózat terjeszkedése és fejlesztése, további városokban történő megjelenés. Továbbá nagyobb alapterületű ingatlanok felújítását és értékesítését is tervezem.

vekonyedit kicsi2

Forrás: IFKA / Kellessy Tibor


 

IFKA logo

RÉV Szolgálat Kecskemét logó