Nősztorik - Szőts Mónika Etelka

Végzettség: Pedagógus

Munkakör: rendezvényszervező, óvodai pedagógus

Szőts Mónika baráti felkérésekre kezdett dekorálni, ami később vállalkozássá nőtte ki magát. Mostanra már egy sikeres rendezvényszervező cég tulajdonosa, amivel komplex szolgáltatásokat tudnak nyújtani. A vállalkozás mellett óvodai pedagógusként dolgozik, így a vállalkozás részeként hagyományőrző programokat is szervez családok számára. Egy igazi vibráló személyiség, örökmozgó ember, aki a rengeteg feladat mellett sikeresen megtalálta az összhangot a családi élet, a vállalkozás, a munka és még megannyi feladat között.

Mindezekről és saját karrierútjáról is vallott nekünk: Szőts Mónika Etelka története következik.

A vállalkozásom piciben indult, gyereknevelés mellett otthonról. Barátságból, szeretetből segítettem másoknak, ami szépen kinőtte magát és lassan vállalkozás lett belőle. Közel 20 éve foglalkozom rendezvényszervezéssel. Eleinte csak dekoráltam, de az elmúlt évek alatt folyamatosan bővült a tevékenységi köröm és ma már sokszáz fős nagyrendezvények megszervezésén is dolgozom. Ügyfeleim között vannak nagyobb cégek, önkormányzatok és magánemberek egyaránt. Családok számára kisebb létszámú keresztelőket, eljegyzéseket, ünnepi vacsorákat szervezek. Titkom talán abban rejlik, hogy nagyon szeretem az embereket, szeretek segíteni nekik, foglalkozni velük, igyekszem meglátni a megoldásra váró hiányterületeket. Fontos számomra a tisztesség és a minőség. Nemigen költök hirdetésre vagy marketing kampányokra, a jóhíremet egymás közt adják tovább a megrendelők és ez véleményem szerint hatékonyabb bármilyen reklámnál.

„Fontos számomra a tisztesség és a minőség. A jóhíremet egymás közt adják tovább a megrendelők és az hatékonyabb bármilyen reklámnál.”

A vállalkozás mellett a családomnak is sok figyelmet szentelek. Három fiam van, a két nagyobbal voltam anno otthon, a házimunka sosem volt elegendő, többre vágytam. Azt mondtam magamnak, hogy ha arra van szükség, akkor megtanulom, mondjuk a virágkötészetet a szabad időmben. A gyerekek alvás idejében az esküvői csokroktól a koszorúkig mindenfélét kötöttem. Rengeteg tapasztalatot szereztem. Ha kellett, besegítettem a város legügyesebb virágkötőjének, ott is ellestem új technikákat. A folyamatos fejlődés iránti elhivatottságom a mai napig tart. Amikor látok valami újdonságot, aminek hasznát vehetem a munkám során, amint tehetem, kipróbálom tapasztalatszerzési céllal. A szolgáltatásom színvonalának része, hogy naprakész vagyok az újdonságok terén. Folyamatosan tanulok a vállalkozási területemhez kapcsolható témákban. Amikor a fiúk ötödik-hatodikosak voltak és már elég önállók, akkor döntöttem amellett, hogy ezt a rendszert pénzre váltom és elindítottam a tényleges vállalkozást. Ma már komplett rendezvényszervezési megbízásaim vannak, amik akár többnapos projektek is lehetnek. A feladatok nagyon széles spektrumon mozognak, sokféle szolgáltatást tudunk biztosítani a szervezés elejétől a lebonyolításig. Például összeállítjuk a tematikus koncepciót, összeállítom, leszervezem a színpadi műsort, konferálom az eseményt, dekorációkat készítünk akár ehető díszítéssel, stb. A Szabadtűzi Lovagrendnek is tagja vagyok, így például főzőversenyeket is magas színvonalon tudunk bonyolítani. Ennek a szakmai kapcsolatnak köszönhetően egyéb rendezvényen is kimagasló gasztronómiai minőséget tudunk biztosítani.

Van egy Hétszínvilág Játékműhely nevű szolgáltatásunk is, ami értelemszerűen a gyerekeknek, családoknak szól. Hagyomány-átörökítési tevékenységeket végzünk a játékos, közös alkotás folyamán. Igyekszünk sokoldalúak és sokrétűek lenni, mindig azt a specialitást helyezzük előtérbe, amire éppen szükség van. Munkavállalóként óvónő vagyok, emellett viszem a vállalkozást. A műhely számomra egy misszió is, szeretném ha a gyerekek és rajtuk keresztül a családok is megtapasztalhatnák és megismerhetnék eleink hatalmas gyakorlati tudását. Hiszem, ha rendszeresen belelátnak a dolgok születésébe, kipróbálhatják az alkotás örömét – legyen az papírmerítés vagy kenyérdagasztás – jobban értékelik majd a körülöttünk lévő világot. Szeretném, ha megtapasztalnák, milyen egyéb hasznos időtöltések léteznek, mondjuk a TV nézés helyett. Úgy gondolom, erre egyre nagyobb szükség van, nagyot változott a világ. Sokszor a mai szülők sem ismerik azokat a dolgokat, amik régen nyilvánvalók voltak Pl.: az én fiaim szívesen megtanultak főzni, tudnak gondoskodni magukról -azt látom, ez ma már nem alapvető.

„Szeretném, ha a gyerekek és rajtuk keresztül a családok is megtapasztalhatnák, hogy milyen egyéb hasznos időtöltések léteznek, mondjuk a TV nézés mellett.”

Nőként szerintem sokkal nehezebb összeegyeztetni mindent. A rendezvényszervezésben nagyrészt férfiakkal dolgozom együtt, cégvezetők, politikusok, stb. Mindig igyekszem megtalálni velük a közös hangot, viszonylag könnyen dolgozom velük. Mindehhez hozzá tartozik, hogy többet kell bizonyítanom és láttatni, hogy minden feladat alaposan átgondolt és az apró részletekre is figyelek. Nagyon sok év munkája kellett hozzá, mire kivívtam a bizalmat, a szakmai elismerést. Tapasztalataim szerint a férfiak világában egy nő a 3 lépés távolságot leginkább humorral tudja megtartani. Így általában egy tisztelet alapú baráti munkakapcsolat alakul ki, ahol nincsenek félreértések.

„A férfiak világában egy nő a 3 lépés távolságot leginkább humorral tudja megtartani.”

A család mindig ott áll mögöttem, mindent megbeszélek velük, mindig mindent egyeztetünk. Nálunk ez nagyon jól működik, elég rugalmasunk vagyunk és segítjük is egymást. Persze sokszor diplomatikusnak és toleránsnak is kell lenni, de összességében működik. Például annak idején a két nagyfiúval is megbeszéltük, amikor a harmadik gyereket terveztük, hogy milyen nehézségek várhatóak és hogy nekik milyen többletfeladataik lesznek emiatt. Jó látni, hogy felnőttként is természetes módon segítenek egymásnak, amikor szükségét látják. Családunkban a tanulás, a tudás mindig érték volt. Gyerekeim szívesen tanulnak, folyamatosan fejlesztik ismereteiket saját szakterületeiken, úgy gondolom, hogy azt a mentalitást viszik majd tovább, amiben ők is felnőttek. Jóérzés látni, hogy a környezetüknek is szívesen segítenek.

Aki nőként önállóan működtet vállalkozást vagy vezető beosztást tölt be, a családi életét is alaposan szerveznie kell. Nemcsak a kötelezettségeket kell egyeztetnie, hanem a hétköznapi lét szinte minden óráját, így biztosítható az egyensúly a munkában és a gyereknevelésben. Még mindig sok nőt visszatart a férfitársadalom az önállóságtól, mert nem fogadja el az ambicióikat. Erről sokszor a nők is tehetnek, mert pusztán a külsőségekkel akarják elérni az elismerést, a sikert, de ez hosszú távon nem elég. Fontos lenne, hogy mindenki találjon magának egy specifikus területet, amiben elmélyül és szakértő lesz. Praktikus, ha az ember több lábon áll. Nagyon rugalmasnak kell lenni és szükség van nagyfokú alkalmazkodóképességre is. A vállalkozás rendszerét át kell látnia annak, aki azt vezeti, még akkor is, ha nem ő csinál mindent. Rendkívül fontos, mert ha valami gond van, gyorsan megoldást kell találni rá. A jó példa is számít mind a család, mind a munkatársak és partnerek előtt. Ha látják, hogy én is beállok virágot kötni, vagy dekorálni a létra tetején, mert éppen az kell, akkor az motivál. A munkavállalóimmal inkább partnerségre törekszem mintsem alá-fölé rendeltségi viszonyra.

„A munkavállalóimmal inkább partnerségre törekszem mintsem alá-fölé rendeltségi viszonyra.”

Természetesen nagyon figyelek a munkavállalóimra, igyekszem mindenkinek a neki megfelelő feladatot megtalálni. Ha jó a kézügyessége és dolgozni szeretne, elviszem magammal egy rendezvényre, ahol belelát a legkülönfélébb munkafolyamatokba és együtt kitaláljuk, hogy melyik munkakört vinné szívesen. Az elvégzett munka számít, ha bárkinek a gyereke miatt otthonról kell dolgozni, de képes jól elvégezni a feladatot, akkor semmi probléma nincs.

A többi vezető hölgynek is azt tudom tanácsolni, hogy tartsák szem előtt a rugalmas munkaidőt. A nők nagyon precízek és megbízhatóak tudnak lenni, ha pedig megfelelően elismerik őket, akkor az extra motivációt jelent. Szerintem egy nőnek több visszajelzés kell, mint egy férfinak. A férfiaknak a kézzelfogható dolgok számítanak. A feletteseknek meg kell adni a tisztelet a nők számára. Az olyan munkahelyeken ahol sok nő dolgozik együtt, ott oda kell figyelni, hogy a nők ne rivalizáljanak egymással, ez megfelelő kommunikációval megoldható. A mindennapokra is igaz, hogy a nőket nem ismerik el eléggé, pedig a házimunka is lehet nagyon kemény. A legtöbb nőnek több szerepköre is van egyszerre, de ezt csak ritkán értékeli a környezete. Ha egy nő minden hátteret biztosít a családja számára az igenis nagy dolog.

Amikor egy többnapos projektet viszünk, mindig gondoskodunk a gyerekek megőrzéséről is, hogy minden résztvevő koncentráltan tudjon jelen lenni. A sikeres vállalkozáshoz kellenek a rövidtávú célok, amik könnyen elérhetők és a távlati célok eléréséhez vezetnek. Ez sikerélményt ad, ezért fontos meghatározni őket. A családi egyensúlyhoz fel kell állítani egy fontossági sorrendet: például ha a fiamnak szüksége van rám, akkor majd később végzem el a házimunkát. Ha megvan a vállalkozáshoz szükséges affinitás, akkor bátran bele kell vágni és nem szégyen alkalomadtán segítséget kérni. Sokszor szívesebben segítenek a körülöttünk lévő emberek, mint gondolnánk.

„Nem szégyen segítséget kérni. Ha tudják, hogyan, akkor tudnak segíteni.”

Ha a felsőbb szinten nézzük, hogy mi kellene ahhoz, hogy a nők könnyebben érjenek el sikereket, akkor meglátásom szerint a teljes egyenlőség kialakulására lenne szükség. Ha egy nő jól végzi a munkáját, akkor kapjon ugyanannyi juttatást, mint az azonos szinten dolgozó férfi munkaerő. A szakmai felkészülést is biztosítani kell, sok esetben ez sem adott. Már az oktatásba is be kellene kerülniük a gyakorlati elemeknek, a tapasztalatszerzés sokat segítene. Felnőttként is lehetne szemléletformálást végezni, sokszor csak a visszajelzés hiányzik ahhoz, hogy meglegyen egy nő önbizalma az önmegvalósításhoz. A munkahelyeknél biztosítani kellene a gyerekfelügyeletet, mert ez nagy könnyebbség volna az anyáknak, a cégvezetőknek sem kellene félni attól, hogy anyákat alkalmazzanak. Meg kell tanulnunk, hogy ezeket a helyzeteket hogyan kezeljük rugalmasan mindkét fél megelégedettségére. Én szívesen alkalmazok 40-50-es korosztályú hölgyeket, mert már megvan az élettapasztalatuk, értenek a szakmájukhoz és nagyon megbízhatóak és önállóak. Nincsenek kiégve, ha otthon is voltak pár évet, ég bennük a tűz, hogy bizonyítsanak.

A jövőben szeretném szinten tartani s ha lehet, tovább bővíteni a vállalkozásomat, szolgáltatásainkat egy komplex egésszé alakítani.

szotsmonika 4 kicsi

Forrás: IFKA / Kellessy Tibor


 

IFKA logo

RÉV Szolgálat Kecskemét logó