Nősztorik - Miskolczi Anikó

Végzettség: agrármérnök, növényorvos

Munkakör: saját földjei vannak és tanácsokat ad termelőknek

Miskolczi Anikó agrármérnökként és növényorvosként dolgozik. Gazdáknak ad tanácsot növényvédelem témában, akiktől kölcsönösen sokat tanul a növénytermesztés terén. Hosszú távú tervei között szerepel a korszerű növénytermesztés, tanösvénnyel ellátott fűszernövény kert kialakítása, gyerekek és családok számára személetformáló programok szervezése. Az is bizonyítja, hogy szeret emberekkel foglalkozni, hogy jelenleg pszichológiát tanul és coach képzésre is jár. Fontos számára, hogy mindig értéket teremtsen.

Mindezekről és saját karrierútjáról is vallott nekünk: Miskolczi Anikó története következik.


Szüleim is gazdálkodnak, ebben nőttem fel. Mielőtt vállalkozó lettem, multicégeknél dolgoztam, de nem igazán találtam a helyem és nem volt magánéletem sem. Jött egy lehetőség, hogy kibérelhettem földeket, mellette pedig besegítettem a családi gazdaságban is. A családi vállalkozást is én fogom előbb-utóbb átvenni, mert a családban más ezzel nem foglalkozik. Hagyományos szántóföldi növényekkel foglalkozom, de tervben van, hogy módosítok. A termőtalajt szeretném visszaállítani az eredeti formájába és alternatívabb növényeket szeretnék majd termeszteni. Egyéni vállalkozó vagyok, végzettségemet illetően agrármérnök és növényorvos. Már vannak saját földjeim is és növényvédelmi szaktanácsadással is foglalkozom. Néhány éve kötelezővé tették a termelőknek, hogy le kell szerződniük növényorvosokkal, így tudjuk szabályozni a növényvédő szerek kijuttatását. Én is sokat tanulok a gazdáktól.

Többnyire férfiakkal dolgozom együtt. Általában inkább örülnek, hogy női területi képviselő érkezik. Ritkán tapasztaltam negatív megkülönböztetést. Igyekszem a gazdákra odafigyelni, kölcsönös a tisztelet köztünk. Igény szerint kimegyek a területre is, próbálok a segíteni, ahol tudok. Azért van az agráriumban egy generáció, akik nagyon nehezen fogadják el, hogy nők is elkezdtek a szektorban tevékenykedni. Ezek a partnerek inkább a lelkivilágukról beszélnek és bizalmi oldalról közelítik meg a munkakapcsolatot. Multinál tapasztaltam, hogy a nők a töredékét kapják a férfiak fizetésének ugyanabban a munkakörben. Azt tapasztalom, hogy a legtöbb nő akkor kezd vállalkozásba, amikor szülési szabadságra megy. Azt feltételezem, hogy akkor kapnak ihletet, hogy ők mivel szeretnének valójában foglalkozni, vagy akkor jönnek rá, hogy nem szeretnének visszamenni alkalmazásba. Ha valaki a hobbiját végzi vállalkozásban, azt szívből tudja csinálni, ami nem is lehet más csak sikeres.

„Ha valaki a hobbiját végzi vállalkozásban, azt szívből tudja csinálni, ami nem is lehet más csak sikeres.”

Sikeres vállalkozáshoz kell némi határozottság, kitartás, célok, nyitottság, pontosság, csapatmunka. Egyaránt számít előnynek és hátránynak is, hogy a nő előbb közelít meg valamit érzelmi úton, mint a férfi. A férfiak reálisabbak. El kell fogadni, hogy nem vagyunk egyformák. Ezáltal van mindkettőnknek helye ebben a világban.

A magánéletemben is okozott problémát, hogy vállalkozó vagyok, a partnerem pedig munkavállaló volt. Sajnos nem tudta elfogadni, hogy az én napom nem 8 órából áll és vannak elfoglaltabb időszakaim. Nehéz volt előre tervezni velem. Annak idején, amikor multinál dolgoztam, esélytelen volt, hogy egyáltalán magánéletem legyen a sok túlóra miatt. A mostani párom is vállalkozó, így kölcsönösen tudjuk segíteni egymást. Mindketten a saját vállalkozásunkra fókuszálunk, de segítünk egymásnak. Ismeretségi körömben van olyan vállalkozó család, ahol 3 gyermek van, férj és feleség tökéletesen összhangban működik együtt. Nagyon felnézek rájuk.

Életem igazi fordulópontja volt, amikor bevállaltam, hogy otthagytam a multi szférát. Jól kerestem, ami biztonságot és kényelmet adott. Munka mellett levelezőn végeztem el a növényorvosit. Besokalltam, ahogy tudtam, minden biztonsági láb nélkül kiszálltam. Nem érdekelt mi fog történni. Ezt javaslom mindenkinek. Aki nem érzi magát a helyén, ne tartsa vissza, hogy miből fog megélni, mert a lehetőség utána ott lesz. Amíg az ember ott ragad egy olyan helyzetben, ami rombolja vagy elveszi minden energiáját, nem fogja észrevenni, hogy hova lehet tovább lépni. A kiugrásra tudatosan készültem, de azt nem tudtam, hogy pontosan mivel fogok foglalkozni, de jött a lehetőség. Egy férfi alkalmazottam van, aki a földeket műveli.

Nem látnám hátrányát, hogy olyan embert alkalmazzak, akinek kisgyermeke van. A rugalmasság és az empátia a női vezetők erőssége, könnyebben át tudjuk érezni a nő társaink helyzetét. Szerintem a rugalmas munkaidő a cégek 70 százalékánál egy minimális átszervezéssel megszervezhető lenne. Vannak olyan munkafolyamatok, amiket otthonról is el lehet végezni egy számítógép mellől. Ez nyilván hozzáállás és kölcsönös bizalom kérdése. Könnyen nyomon követhető, hogy az a munka megfelelően el lett-e végezve. Az is jó megoldás lehet, ha egy cég saját bölcsödét vagy gyerekmegőrzőt létesít. Egy nő életében a családja az első, ez pedig, ahogy én látom, a cégek szemszögéből hátrány. Egy nő számára nem feltétlenül a pénzkeresés a motiváló. A nők érzelmi beállítottságúak, előbb kiégnek egy olyan helyen, amit csak erőből és a pénz miatt csinálnak.

Jelenleg is tervezem a jövőmet. Tanulok ismét. Vettem egy zártkertet, amit bővíteni fogok. Fűszergyógynövények termesztésébe kezdek 2 éven belül. Tanösvényt is ki fogok alakítani. Pszichológiát tanulok, illetve coach képzésre járok. Gyerekekkel is szeretnék foglalkozni. Szeretném, hogy megismerjék a növényeket, illetve a természetet. Szeretnék kisállatokat is tartani. Fontos számomra, hogy értéket teremtsek.

miskolczianiko kicsi4 

Forrás: IFKA / Kellessy Tibor


 

IFKA logo

RÉV Szolgálat Kecskemét logó