Nősztorik - Szabó Mónika

Végzettség: nyelvtanár

Munkakör: saját tűzvédelmi céget vezet

Szabó Mónika külföldről tért haza, hogy átvegye édesapja tűzvédelmi vállalkozását. Kimondottan férfias szektorban hamar megtalálta a kihívást maga számára, megszerette a szakmát. Empátiával fordult a feladatokhoz és a munkatársakhoz is. Sikerült fejleszteni a céget. A fejlődésük folyamatos. A vállalkozás irányítása mellett pedig családjával is kellő időt tölt, a család tagjai jól szervezett módon segítik egymást.

Mindezekről és saját karrierútjáról is vallott nekünk: Szabó Mónika története következik.

A Halas Tűzvédelem Kft.-nél ülünk, amikor az interjú készül. Édesapám 1991-ben alapította a céget egyéni vállalkozásként. Apám a MÁV-nál volt polgári védelmi törzsparancsnok, a tűzvédelemmel foglalkozott, ezért kézenfekvő volt, hogy a vállalkozása is ezt nyújtja majd. Kezdetben a húgommal mindketten besegítettünk. Mostanra sokat nőtt a cég, jelenleg 29 fővel dolgozunk és a cég tevékenységi köre is bővült. A fő profil a tűzvédelmi karbantartás, ezen felül és mellett még megelőzési és adminisztrációs osztályaink is vannak. A kollégák nagyrésze férfi a szakterület jellegzetességéből adódóan. Cégünk fenntart egy üzletet is, ahol hölgyek dolgoznak. Specialitásunk, hogy komplex módon az ügyfél összes tűzvédelmi karbantartási és javítási feladatát át tudjuk vállalni. Minden szakemberünk megvan ehhez a komplex szolgáltatáshoz. A stábot fokozatosan építettük fel annak érdekében, hogy az előzetes felméréstől a tényleges tervezésen keresztül a megvalósításig mindent meg tudjunk oldani. Üzemszerű használatból eredő problémák megoldását, tehát javítást is vállalunk.

Önmagában az, hogy a céghez kerültem nagy esemény volt, mert se nem készültem erre a pályára, de még csak nem is éltem Magyarországon. Eredetileg angol-német szakos tanár vagyok, előtte egy műszaki cégnél dolgoztam Ausztriában. Egy önkeresési folyamat vége és egy nagy fordulópont volt az életemben, mikor a céghez kerültem. Fokozatosan alakult minden, egyre jobban kiismertem magam a szakterületen és elkezdett tetszeni. Szerencsére sosem tapasztaltam hátrányos megkülönböztetést amiatt, hogy nő vagyok annak ellenére, hogy ebben a szakmában kevés a nő. A Magyar Tűzvédelmi Szövetség tagjai vagyunk. A szektorban 5 százalék körül vannak a női vezetők. Megbecsülnek és elismernek minket, mondhatnám, hogy a szövetség tagjai a tenyerükön hordoznak bennünket. A férfi kollégák is mindig úriemberként viselkednek, és ha látják, hogy megvan a megfelelő szakmai háttér és felkészültség, akkor komolyan veszik a női munkatársakat is. A huszonkilenc alkalmazottból 8 nő dolgozik nálunk. Nagyrészt fiatal, ügyes talpraesett hölgyeket foglalkoztatunk. Érdekes megfigyelés, hogy a megelőzés területén dolgozó kolléganők pontosabbak, hatékonyabbak, precízebbek mint a férfi kollégák. Emiatt abszolút előnyben részesítjük ezen a területeken a hölgyeket.

„A férfi kollégák is mindig úriemberként viselkednek, és ha látják, hogy megvan a megfelelő szakmai háttér és felkészültség, akkor komolyan veszik a női munkatársakat is.”

A csapatunkban rengeteg baba születik. Tavalyi év értékelésekor viccesen ki is emeltük, hogy a „baba projekt” volt a legjobb projekt abban az évben. Nagyon örülünk, amikor egy kollégának gyereke születik és a szülési szabadság után mindig visszavárjuk őket. Az így ideiglenesen megüresedett helyek feltöltése nem könnyű, mert elég speciális a mi területünk. Igyekszünk ezekkel előre számolni. Amennyire lehet támogatjuk a távmunkát és a részmunkaidőt is, mert nekünk is jó, ha minél hamarabb visszakerül a kolléganő a cég vérkeringésébe. Szerencsére mindenkivel meg tudjuk beszélni terveiket, ezért mi is tudunk előre tervezni. Az új kollégák felvétele során a rátermettség fontosabb, mint a képzettség, mert ez utóbbi megszerzésében mi segítünk. Nagyon speciális ez a terület, kimondottan ritka, hogy valaki megfelelő háttértudással érkezzen. A speciális tudás hiánya felvételkor nem feltétlenül hátrány, mert így az új kollégák rögtön a mi rendszerünkben szocializálódnak. Vagyis gyakorlatilag mi képezzük ki a saját munkatársainkat. Szerencsére kicsi a fluktuáció, nagyon jó a légkör a munkahelyen, az emberek szeretnek itt dolgozni. A cégnél nem megszerezhető OKJ-s képzések elvégzéséhez is támogatást adunk, mert úgy tartjuk, hogy így lesz mindenki „teljes értékű” a saját területén.

2001 óta ISO minőségbiztosítási rendszert működtetünk. Édespám nagyon más karakter mint én. Ő nagyon szigorú és kemény volt, rendszeresen kiment ellenőrizni a kollégákat, a körmükre nézett. Én igyekszem empátiával közeledni. Ahol lehet, akár munka, akár magánélet, ott megpróbálok segíteni. A munka minőségét érintő problémákat igyekszünk azonnal közösen megoldani. Nem biztos, hogy ez a módszer hatékonyabb, mint Édesapámé volt, de ezzel is elérjük céljainkat és közben a hitelességem is megmarad. Az én személyiségem más. Mikor idekerültem, akkor velem és édesapámmal együtt 7-en dolgoztunk a cégnél, de mára már kinőttük a családias méretet. Az alkalmazotti létszám emelésével vezettünk be egy testre szabott vállalatirányítási rendszert, amit most egy pályázat keretein belül folyamatosan fejlesztünk. Bevezettünk egy QR-kód alapú karbantartást nyilvántartó rendszert is, amely nagy terhet levesz a lábunkról az adminisztráció területén. Látjuk, hogy fontos, hogy fejlesszünk, mert ezzel növeljük a hatékonyságot.

Sokszor kitűnik az elégedettség mérésekből, hogy a jó szó, a megfelelő dicséret, a „törődés” nagyon fontos az alkalmazottaknak. Másrészt fontos a feltöltődés, hogy néha kiszakadjon az ember a mókuskerékből, ne csak a munkának éljen, ne csak a dolgos hétköznapoknak. Ezt a szemléletet próbáljuk átragasztani a kollégákra is. Igyekszünk az apró dolgokra is figyelni, például megadjuk a módját a mindennapokban a kávézásnak, egyre javuló szociális és munkavédelmi háttér kialakításának.

3 gyermekem van, jól tudom, milyen anyának lenni. Rengeteg munkával jár. Van egy kisgyermekem és egy 13 éves ikerpár. Nem mondom, hogy könnyű, de én rendszerben gondolkodom nemcsak a munkahelyen, hanem otthon is. Megtervezek mindent, hogy legyen mindenre időm. Igyekszem otthon is hatékony lenni, mert rengeteg igényt kell kielégíteni. A hétköznapokban nagyon ki van élezve az idő, ha lehet ezt így mondani. Amikor viszont lehetőségünk van, akkor elmegyünk pihenni. A párommal szerencsém van, mert a családi feladatokból ő is kiveszi a részét, nélküle nem tudnám megtartani az egyensúlyt. Nagyon jó vagyok a feladatok leosztásában a családon belül is. A legkisebb gyermekem most 2 éves, ő is felvette már a munka fonalát a bölcsődében. Ő már beleszületett ebbe a munkás világba, aminek szerintem nem fogja a kárát látni a későbbiekben sem, mert nagyon jó kezekben van. Nem aggódom miatta.

Férfi dominanciájú világban élünk, ami sokszor igaz az üzleti és gyakran a családi életre is. Sok férfi nem viseli jól, ha a párja kiugró teljesítményt ér el, és ezért nem feltétlenül támogatják a nőket. Emiatt a nők gyakran maradnak a háttérben. A nőkben megvan az a velük született képesség, hogy egyszerre több dologra tudnak figyelni. A férfiakra pedig az jobban jellemző, hogy egyetlen feladatban mélyednek el. A nők több feladatot is tudnak egyszerre párhuzamosan intézni. A rátermettség, a tenni akarás, a becsületesség és az igényesség szakmánkban is alapja a munkavégzésnek. Az, hogy a kolléganőnek van-e gyereke, vagy nincs, nem feltétlenül számít. Nyilván, amikor a gyerek beteg, a nőre több feladat hárul, mert Magyarországon az az elfogadott, hogy inkább a nő marad otthon. Akik szeretik a kihívásokat, rugalmasak és a megoldást keresik, jobban tudnak alkalmazkodni egy változó munkakörnyezetben és felkészülni újabb feladatokra egy fejlődni vágyó munkahelyen.

„Akik szeretik a kihívásokat, rugalmasak és a megoldást keresik, jobban tudnak alkalmazkodni egy változó munkakörnyezetben és felkészülni újabb feladatokra egy fejlődni vágyó munkahelyen.”

Szerintem a korábbi időszakokhoz képest jelenleg több támogatást kapnak a nők a munkába való visszatéréshez és a pénzügyek tekintetében is. Például a gyermek fél éves korától is már gond nélkül vissza lehet állni munkába úgy, hogy mellette továbbra is kapják a támogatásokat, de akár a nagymama is otthon maradhat a gyermekkel. A távmunka területén van még fejlődési lehetőségünk, de ez nálunk nem minden szakterületen kivitelezhető. A karbantartás vonatkozásában a távmunkának nincs létjogosultsága. Helyszínekre kell kijárni ellenőrizni a tűzvédelmi rendszereket. Mindez utazással, kiszállással jár. Az adminisztrációs illetve a tűz- és munkavédelmi szaktevékenység részeknél megengedjük a távmunkát, többi területen ez nem megoldható.

Dolgozóinknak öt évente juttatással járó törzsgárda jutalmat adunk elismerésként. Személy szerint én is próbálok minden kollégával jó kapcsolatot ápolni és úgy látom, hogy ők is nagyon jó viszonyt ápolnak egymással. Ezt próbáljuk tovább erősíteni munkaidőn kívüli családi rendezvényekkel, ünnepek megtartásával, nyaralási lehetőség kialakításával. Az oktatási napokon is próbálunk közös programot beiktatni. Igyekszünk figyelembe venni mindenki igényét a lehető legtöbb területen akár a munkakörülményekről, akár a tényleges megélhetésről van szó.

Egy jó vezető rátermettsége a legfontosabb. Ausztriában éltem 7 évig, ott megtanultam, hogy nagyon fontos a precizitás, a pontosság, hatékonyság és a gyorsaság. Nem szabad elengedni sosem a gyeplőt, figyelni kell a feladatok megfelelő elvégzésére. Nyitottnak kell lenni és folyamatosan fejlődni kell a kor és az ügyfelek igényeinek megfelelően. Ehhez folyamatosan figyeljük a lehetőségeket, legyen szó új képzésekről vagy pályázatokról. Van egy mottónk is, ami cégnél ki van írva: „Ne a változástól, hanem az állandóságtól félj.”. Mindig fejlődni kell!

„Ne a változástól, hanem az állandóságtól félj.”

Távlati terveink között szerepelnek fejlesztések: ezek a telephelyet, a gépjárműparkot és egyéb technológiai újításokat érintenek, amelyekhez persze elsődlegesen új épületrészekre lesz szükség. Minden téren próbálunk fix célokat felállítani és lehetőség szerint előre tervezni.

Úgy gondolom, a vállalkozóvá válást nem kell és nem is lehet erőltetni! Vagy sikerül, vagy nem. Sosem erőből, hanem megérzésből mentem, mentünk előre. Elengedhetetlen, hogy először a tudást kell megszerezni és utána lehet ráépíteni egy várat, amit aztán folyamatosan karbantartani kell. Fontos, hogy lehetőleg tudatos döntéseink legyenek és lássuk meg, ha valami nem megy. Ne építsünk légvárakat!

„Fontos, hogy lehetőleg tudatos döntéseink legyenek és lássuk meg, ha valami nem megy. Ne építsünk légvárakat!”

szabomonika kicsi4

Forrás: IFKA / Kellessy Tibor


 

IFKA logo

RÉV Szolgálat Kecskemét logó