Nősztorik - Maróti Izabella

Végzettség: tanár

Munkakör: hulladékszállító cégben társtulajdonos

Maróti Izabella családi vállalkozását a korábbi tapasztalatai alapján alapította meg párjával közösen. A kettejük közös szimbiózisa teszi lehetővé, hogy ez a környezetvédelmi és hulladékszállítási vállalkozás sikeres lehessen. A cégvezetés mellett egy kislányt is nevelnek. A rugalmas beosztás miatt könnyebb a munka és a magánélet közti időbeosztást összehangolniuk.

Mindezekről és saját karrierútjáról is vallott nekünk: Maróti Izabellatörténete következik.

Cégünk környezetvédelmi tanácsadással és országos szintű hulladékszállítással foglalkozik 5 éve. A vállalkozást a párommal közösen működtetjük. Korábban több tulajdonos társammal ugyanilyen cégben volt érdekeltségem, de a sokszereplős döntési helyzet miatt a cég nem volt működőképes. Párommal, aki abban a cégben ügyvezető volt, saját utunkra léptünk. Neki ez a tanult szakterülete, én beletanultam, eredeti végzettségemet tekintve tanár vagyok. Mikrovállalkozásnak számítunk, 7 alkalmazottunk van. A nagyobb munkákat alvállalkozók bevonásával oldjuk meg. Az előző céghez képest kevesebb partnerrel, de nagyobb árréssel és persze magasabb színvonalon dolgozunk.

Úgy gondolom, hogy a precíz munkavégzésünk miatt vagyunk kiemelkedők a versenytársaink közül. Nemrég nyertünk egy gépbeszerzési pályázatot. Az új gép, amit már nagyon várunk, olajos hulladékot fog feldolgozni. Ezzel a szolgáltatással egyediek leszünk a térségben. Nagyon kevés ilyen gép van az országban.

Az álláspályázók esetében nem befolyásol, hogy nő vagy férfi az illető, és az is kevéssé fontos számomra, hogy van-e végzettsége. A gyakorlati tudást értékelem nagyra. Volt itt már olyan, akinek megvolt a képzettsége és még sem értette, amit csinál. Ha a munkatársam érti a dolgát, nincs feszültség, megy minden magától. Egyszerűbb vele együtt dolgozni.

Úgy gondolom, hogy Magyarországon nincs elég női vállalkozó, női cégvezető. Ennek háttere talán a család, hiszen az korlátoz is egyben. Ha nem olyan partnered van, mint mondjuk nekem, aki tevékenyen részt vesz mindenben, akkor „meg vagy lőve”. Nagyon sok cégvezető ismerősöm azért nem vállal családot, mert már látja az utódját a munkahelyén, és ha gyereket szülne, megszakadna a karrierje. Előre láthatólag visszaveszik, majd leépítik. Azt látom, hogy választani kell a karrier és a család között.

A céget nem egyedül irányítom. Ketten visszük, mindenki azt csinálja, amihez ért. Jól kiegészítjük egymást. Nagyon szerencsés vagyok, mert így családot is tudtunk alapítani. Párom mindenben partner. Ha egyedül vinném a vállalkozást és olyan partnerem lenne, aki nem támogat, nehezebb lenne. Mindennek van előnye és hátránya. Nagy előnye a rugalmas munkaidő. Tudok menni a gyerekért, amikor kell, de ha elfoglalt vagyok, akkor a párom megy helyettem. Ha nem a saját cégünkben dolgoznánk nehezebb lenne összehozni a közös időbeosztást.

„Azt látom, hogy el kell dönteni, vagy a karriert vagy a családot szeretnének most az emberek.”

Sokaknak nem fontos a család, a nők nem mernek szülni. Az én volt általános iskolai osztálytársaim közül alig van valakinek gyereke. Halason a gyermekeket várják bölcsődében és az iskolákban. A lányom negyedikes és harcolnak érte a nyolc osztályos gimnáziumok, mert nincs gyerek. Hiába van több általános iskola, évfolyamonként csak 2 osztály van.

Minden vezetőnek jó kommunikációs készséggel kell rendelkezni akár férfi, akár nő. Rafináltság, talpraesettség, rámenősség és rugalmasság is kell. Mindig megkapom a páromtól, hogy legyek rámenősebb. Ez szerintem egy férfinak jobban megy. Viszont a nők meg képesek több feladatot összehangolni. A legtöbb nő szerintem azért nem lép ki az alkalmazotti státuszból, mert konformisták. Aki a biztonságot nehezen adja fel, az ne is legyen vállalkozó. A vállalkozói lét hullámzó. 7 éves periódus míg felépítesz egy céget. Egy mesterem mondta: 7 év alatt felépítesz, 3 hónap alatt lerombolod ha hibázol.

Egy női alkalmazottunk van, akinek az én kislányommal egy idős gyermeke van. Átérzem a helyzetét. Ha férfi lennék, lehet nem érdekelne. Munkáltató szempontból jobban szeretem, ha valakinek családja van. Rugalmasabbak, jobban ragaszkodnak a munkahelyükhöz, jobban értékelik. A mostani fiatalok könnyebben váltanak, náluk már nincs tét. Ha csinált egy galibát fogja magát és tovább lép, keres másik munkát. Hiányzik a felelősségtudatuk. Nálunk nincs fluktuáció, ragaszkodunk az embereinkhez. Mindig szervezünk csapatépítést, közös főzést. Együtt megyünk kirándulni, májusban voltunk a Velencei-tónál. Olyan mintha egy kis család lennénk. Mindig dicsérünk. Kell, hogy visszajelzést kapjanak a kollégák, mert anélkül beszürkülnek a tevékenységek.

Fordulópont az életemben, hogy már nem figyelem a versenytársakat, mert visszahúz. Saját magamat kell fejleszteni. Nem szabad elégedettnek lenni, mert ha elégedett vagy nem fejlődsz.

Nem szabad elégedettnek lenni, mert ha elégedett vagy nem fejlődsz.

Jó lenne, ha támogatnák a női vállalkozókat például személyes önbizalomfejlesztő és életszerű vállalkozásmenedzsment tréningekkel. Olyan tréningek kellenek, amiket tényleg élettapasztalattal rendelkezők tartanak. Nem online tréningre gondolok, mert egész máshogy megy át az információ, ha egy hús vér embertől lehet kérdezni.

Azt tanácsolom a nőknek, hogy merjenek akár a család mellett is vállalkozni. A gyerekkel fiatalodsz meg, felfrissít és biztosítja az erőt a kihíváshoz. A vállalkozás is folyamatos kihívás. A problémákat meg kell oldani, más nem fogja helyettünk. Gyerek mellett rutint és élettapasztalatot lehet összeszedni. Fontos az is, hogy merjenek családot alapítani. Kellenek a női vezetők, csak egy jó háttérrel, mert anélkül nem lehet harmóniában élni.

Távlati tervünk, hogy nagyobb telephelyre szeretnénk költözni. A nagyobb helyen több alkalmazottat tudunk majd foglalkoztatni.

marotiizabella kicsi3

Forrás: IFKA / Kellessy Tibor


 

IFKA logo

RÉV Szolgálat Kecskemét logó