Szorongásoldás, segítő beszélgetések szerepe a termelésben és a munkaerő megtartásban

A korona vírus járvány miatt sokan szoronganak, félnek – mert elveszítették, elveszíthetik munkájukat. A munkába járók pedig fertőzéstől félnek. Azoknál a munkavállalóknál is kialakulhat szorongás, feszültség, akik otthon dolgoznak és mellette gyermekeiket segítik a tanulásban. A szorongás, félelem visszaveti az egyéni teljesítményt és kihatással lehet az emberi kapcsolatokra, valamint pszichoszomatikus tünetek, betegségek kialakulásához is vezethet egyes esetekben. HR vezetők, cégvezetők arról számolnak be, hogy idejük jelentős részét töltik azzal, hogy munkatársaik szorongásait, félelmeit kezeljék.

Fontos feladat ez, hogy a jó munkaerőt meg tudják tartani, és a kollégát emberként is támogatni tudják. Szakembereink segítő beszélgetésekkel tudják oldani a szorongást, és ezáltal kiegyensúlyozottabbá tenni a mindennapi életet. Az Iparkamara és partnerei által megvalósított Család és KarrierPONT projekt keretében térítésmentesen vehetik igénybe a segítő beszélgetéseket cégek és magánszemélyek egyaránt – adott tájékoztatást Puskás Hajnalka, szakmai vezető.

A kijárási korlátozás, az otthonról végzett munka, a családtagok összezártsága új nehézségek felismerésére is vezethetnek: kommunikációs problémák, vagy éppen valamely családtag eddig nem nyilvánvaló stresszkezelési szokásainak a felismerése. Érdemes segítséget kérni azokban az esetekben is, ha valaki a szorongását alkoholfogyasztással oldja. Beszélgetésre, tanácsadásra jelentkezhet az érintett személy vagy családtagja is. A Rév Szolgálat vezetője, Molnár Ferenc elmondása szerint hazánkban mintegy egymillió embert érint valamilyen formában az alkoholfogyasztás negatív következménye. Ugyanakkor nem vonható éles határ a függő és nem függő között. A nehézségek fokozatosan jelentkeznek. Először a legszorosabb kapcsolatokban: házasságban, párkapcsolatokban, vagy éppen ezek hiányában. A személyes kapcsolatok szférája után azonban gyorsan megjelenik a munkahelyi színtér is. Ki szorong jobban? Az alkoholproblémás munkavállaló, aki félti a munkahelyét, a felelős középvezető, aki félti munkatársait, védi önmagát, ugyanakkor képviselnie kell a vállalati érdekeket is, a felsővezető, aki éppen munkaerőhiánnyal küzd? A felsorolásban rejlik a válasz: mindenki. Ráadásul az alkoholveszélyeztetettség nem válogat: iskolai végzettségtől, beosztástól függetlenül bárkit elérhet. Leggyakoribb dilemmák: Jó szakember, szükségem van rá, túl sokat költöttem már a képzésére. Alkoholproblémája egyre nyilvánvalóbb. Elbocsássam? Mi lesz vele, mi lesz a cégemmel, mi lesz a befektetett erőforrásokkal? Meddig titkolhatom, mi lesz, ha kiderül? Meddig falazhatok a kollégámnak? Van megoldás? Lehetne. Csakhogy társadalmunkban még gyerekcipőben jár a segítség kérésének és a segítség elfogadásának a kultúrája. Sokan nem akkor bélyegzik meg az alkoholproblémás embert, amikor még alkoholizál, hanem akkor, amikor segítséget kér és kezelteti magát.

Különösen hiányzik még a munkahelyi alkoholprevenció, a munkahelyi alkoholstratégia.

A Rév Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat nem csak egyéni tanácsadást folytat. A munkahelyi alkoholprevenciós programjaink a csoportos információs szolgáltatástól a problémás helyzetben lévők célzott programjain át a menedzsment egyéni tanácsadásig terjednek. Általános nemzetközi ellátói tapasztalat: ahol megjelenik a szolgáltatás, ott megjelenik az ellátási igény – mondta Molnár Ferenc. Segítő beszélgetésre jelentkezés: csak.bkmkik.hu.


 

IFKA logo

RÉV Szolgálat Kecskemét logó