Nősztorik - Dr. Dutkay Lórántné Erika

Végzettség: kozmetikus

Munkakör: saját kozmetikai szalont vezet

Dr. Dutkay Lórántné Erika a minőség terén kompromisszumot nem kötve építette ki kozmetikai szolgáltató vállalkozását. A teljes kapacitással, több alkalmazottal működő gyönyörű szalonban a legmodernebb technikákat alkalmazzák. A komoly szakmai sikerek mellett oktat, folyamatosan fejleszt, tanul. Anyaként és nagymamaként is helyt áll.

Mindezekről és saját karrierútjáról is vallott nekünk: Dr Dutkay Lorántné Erika története következik.

Cegléden születtem, Budapesten végeztem. Körzeti orvos férjem révén kerültem Kiskunhalasra, ahol három év GYES-sel indult az életem. 1981-ben kezdtem kozmetikusként dolgozni, akkor még ismeretség és ügyfélkör nélkül, ami komoly hátrány volt. Mindig is szerettem volna önállóan dolgozni. Idővel szépen alakult a vendégkör és megnyitottam az első üzlethelyiséget is. Ahogy lehetett, 1990-től egyéni vállalkozó lettem és mai napig az vagyok. 1990 környékére már egy egész szép szalonom volt, amit folyamatosan fejlesztettünk. Az első szalonomban dolgozom most is, ami már három nagyobb átalakításon esett át. Úgy gondolom, hogy a mostani utolsó nagy volumenű átalakítás után lett a legszebb és legmodernebb az üzlet. Szerintem a kozmetikus szalonja a kompetenciája. Tehát ezért a környezet nagyon fontos. A szalon minősége mellett az is fontos volt számomra mindig, hogy a legújabb módszereket és technikákat alkalmazzam. Van, aki pontosan 38 év óta a vendégem. Számomra a legnagyobb elismerést ezek a vendégek adják.

„A szalon minősége mellett az is fontos volt számomra mindig, hogy a legújabb módszereket és technikákat alkalmazzam.”

Ahhoz, hogy eddig el tudjak jutni nagyfokú tudásvágy és rengeteg tanulás kellett. A fejlődésemhez hozzájárult, hogy 2002-től mögöttem áll a Babor kozmetikai márka Mo.i forgalmazója a Kalcsu Cosmetics, akiknek nem csak termékei, de az oktatási rendszerük is kimagasló. Támogatásukkal rengeteget tanultam és fejlődtem. Ezekkel a termékekkel kizárólag én dolgozhatok a városban. Fokozatosan építettem fel a vállalkozásomat, akkor tartottam szünetet, amikor a második gyermekem megszületett. Számomra mindig is a család az első. Az első és a második gyermekemmel otthon voltam 3 évet. Amikor kijöttem a kórházból a vendégeim rögtön kérdezték, hogy mikor jövök dolgozni? Mondtam, hogy 3 év múlva. Kockáztattam, hogy elveszítem őket. Egyedül dolgoztam, így alkalmazott sem támogatott, aki megtarthatta volna a vendégkört. Később is sokáig egyedül dolgoztam, ezért a rengeteg munka mellett a férjem hatalmas segítség volt, mivel például a gyerekeket ő vitte az iskolába és gyakran ő is ment értük.

Ez egy ilyen szakma, ahol rengeteget kell bent lenni az üzletben. Csak az bírja, aki nagyon szereti csinálni. Korán elkezdtem tanuló képzéssel foglalkozni, nagyon jó viszonyban vagyok a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával is. Legalább 100 tanulóm volt. Nagyon jó dolog, mert amellett, hogy természetesen átadtam a tudásomat a segítségemre is voltak. Közülük sokan sikeresek lettek. Nagyon büszke vagyok rájuk. Az alkalmazottaim a tanulóimból kerültek ki. Általában 5-7 évet dolgoztak nálam, aztán saját üzletet nyitottak. Általában 3-4 alkalmazottal dolgozom együtt. 40 évesen éreztem azt, hogy elértem a szakmám csúcsát. Addigra már a gyerekeim is elég nagyok voltak és így tudtam kiteljesedni igazán. Büszkén mondhatom, hogy a szalon teljes kapacitáson üzemel és gyakran már nem tudunk új vendéget fogadni.

Az én szakmámban semmilyen hátrányt nem jelent természetesen, hogy nő vagyok, a férfi kozmetikusok száma alacsony. Szerencsés vagyok, mindig jó emberek vettek körül, soha nem tapasztaltam negatív megkülönböztetést, amiért nő vagyok. Sok vendégem sikeres vállalkozó, náluk sem jellemző az ilyesmi. Van egy hölgy, aki kamionos vállalkozást vezet. Elmondása szerint neki a kezdetekkor voltak nehézségei, de miután ő maga is tud kamiont vezetni, sikerült kivívnia az alkalmazottai tiszteletét. Azt gondolom, hogy ha valaki profin csinálja amit csinál akkor egyáltalán nem számít, hogy valaki férfi vagy nő. A tudás és a szakmai felkészültség a legfontosabb, ill. a fellépés.

„Azt gondolom, hogy ha valaki profin csinálja amit csinál akkor egyáltalán nem számít , hogy valaki férfi vagy nő.”

Nálunk mindig elérhetők a legújabb technológiák. Nagyon fontos, hogy az újdonságokért ne kelljen másik városba menni. Minden új technológiát alaposan megvizsgálok előzetesen. Csak azt alkalmazom, amit tényleg hatásosnak és jónak gondolok. Célom, hogy a legjobb minőséget nyújtsam, maximalista vagyok és nagyon precíz.
A külső kinézet és a jól ápoltság rendkívül fontos például egy állásinterjúnál. Elsősorban erre gondolok, amikor az igényes kinézetről beszélek. Az aktív életkor is kitolódott. Régebben egy 50-60 éves ember már öregnek számított kinézetben és habitusban is. Ma azonban egyre több a fitt és fiatalos ebben a korosztályban is. Ilyen irányban próbálom motiválni az ügyfeleket. Nincs külső szépség belső egészség nélkül. Nálam kezelés közben a beszélgetések során, ami mentes a pletykálkodástól, szemléletformálás zajlik.

„Nincs külső szépség belső egészség nélkül. Nálam kezelés közben a beszélgetések során, ami mentes a pletykálkodástól, szemléletformálás zajlik.”

Egy sikeres kozmetikai szalon ismérve a jó légkör, és az is érződik , ha a kollégák szívesen dolgoznak ott. Fontosnak tartom az egyedi személyes dicséretet. A folyamatos szakmai fejlődést is támogatom, képzésekre viszem az alkalmazottakat.

Eddig nem volt jellemző, hogy kismama dolgozzon nálam, mert elég fiatalon kerülnek hozzám a hölgyek. Most, hogy megszületett az unokám, ez megváltozott. A menyem korábban váltott műszakban dolgozott velem, de a gyerek körüli kötelességek miatt most már csak 16.00 óráig fogad vendéget. Ha másik alkalmazott szülne, ezt neki is biztosítanám. Kifejezetten fontosnak tartom a rugalmasságot. A kismamák munkabeosztását általános szinten így kellene kezelni. Többen tudnának munkába állni. Nyilván a mi munkákat itt kell végezni a szalonban. A beosztással lehet kezelni a kötöttségeket. Ahol ez nem feltétel, ott pedig meg kellene engedni a távmunkát.

Két érdekes fordulatot említenék meg az életemből. Amikor már jól ment az üzlet, többen megkerestek, hogy szálljak be másik vállalkozásba is. Két esetben fordult elő, hogy tényleg bele is vágtam. Egyszer nyitottunk egy ruhaboltot, az időmet megosztottam a két üzlet között, jónéhány vendégemet átadtam az alkalmazottaimnak. Mindig az az üzlet ment jobban ahol éppen voltam. A kozmetikából a vendégek 30-40 százaléka elpártolt. Választanom kellett, és a szalont választottam. Egy másik esetben egy karcsúsító gépbe ruháztam be, aminek a hatékonyságába a lelkem mélyén nem hittem. Meggyőztek az újítás hatékonyságáról. Sajnos nem hallgattam a józan eszemre. A gép nem csak nálam, de egész Magyarországon nem lett sikeres. Szerencsére minimális veszteséggel, de sikerült kiszállnom az üzletből. Ekkor rájöttem arra, magamban és az üzletem minőségében kell bízni. Tanultam a hibámból.

„Rájöttem arra, magamban és az üzletem minőségében kell bízni.”

Életkoromat tekintve már nyugdíjasnak számítok, de tele vagyok tervekkel. Több alkalmazottra lenne szükségem, és a szolgáltatásokat is tovább szeretném bővíteni. Mindig van hová fejlődni!

Volt 3 sikeres pályázatom, ami sokat segített a vállalkozás bővítésében és növekedésében. Nagyon jó tapasztalatim voltak az állami pályázatokkal. A kapott támogatást pontosan arra fordítottam, amire pályáztam, így teljesen probléma mentes volt az eljárás.

A gyermekes anyáknak fontos, hogy a gyerekeiket biztos helyen tudják, míg dolgoznak. Tehát jó minőségű bölcsődék és óvodák kellenek. Illetve ezek az intézmények is lehetnének egy kicsit rugalmasabbak, vagy valahogyan jobban figyelembe vehetnék a munkahelyek időbeosztását, mert például délután négyre elég kevés munkahelyről lehet odaérni. A kezdő vállalkozásoknak több pályázati támogatásra és adókedvezményekre lenne szükségük. Az olyan vállalkozások, mint az enyém, az elején elég sok pénzbe kerülnek, egy kedvezményes hitelmegoldás is segíthet.

Aki vállalkozni szeretne, annak nagyon céltudatosnak kell lennie. Ismerni kell a vállalkozás környezetét, fel kell mérni az igényeket és a versenytársakat is. Fel kell tudni ismerni a lehetőségeket és nagyon kell érteni a szakmához, amiben vállalkozik. Előny a nagyfokú precizitás a szolgáltató iparban. Aki a maga ura, annak sokkal keményebben kell dolgozni. A munkaidő gyakran túlnyúlik a rendes munkaidőn. A sikert türelemmel kell várni. Fontos, hogy kitűzzünk célokat. Ügyesen kell összeegyeztetni a vállalkozást a magánélettel. Meg kell próbálni mindkét helyen jelen lenni.

Számomra nagyon fontos, hogy minden nap örömmel megyek be a szalonba, úgy érzem, hogy szerencsés vagyok, mert azt csinálhatom amit szeretek. A családom mellett ez az, ami miatt a legszerencsésebb embernek érzem magam.

Dutkayne 3 kicsi

Forrás: IFKA / Kellessy Tibor


 

IFKA logo

RÉV Szolgálat Kecskemét logó