Nősztorik - Frittmann Éva

Végzettség: gyógytornász

Munkakör: Fritti Sport Fitness központ tulajdonosa

Frittmann Éva gyógytornászként az egészség megóvására és a betegségek megelőzésére hozta létre vállalkozását, ami egy komplex fitness szolgáltató céggé nőtte ki magát. A jelenlegi központ, ahol a fogantatástól a nyugdíjas korig mindenkinek ajánlanak szolgáltatást, teljes kapacitással működik. A területi terjeszkedésen gondolkodik. Mint minden nő, anya, feleség és vállalkozó, az élete különböző területein igyekszik a legtöbbet nyújtani.

Mindezekről és saját karrierútjáról is vallott nekünk: Frittmann Éva története következik.

Mindig is célom volt az embereknek segíteni. Már akkor is nagyon sok volt a mozgásszervi problémával küzdő ember, amikor 15 évvel ezelőtt elvégeztem a gyógytornász szakot. A kórházi gyakorlati idő után, úgy éreztem, hogy hatékonyabban tudok segíteni ha magán úton folytatom a szakmám. Magán praxisban több idő jut egy páciensre, és hatékonyabban is tudom kivitelezni a kezeléseket. A döntésem másik fontos része volt az is, hogy abban az időben vidéken nehezen volt elérhető gyógytorna szolgáltatás. Szerettem volna, hogy a szülőföldemen is elérhetővé váljon.

Amikor a kisfiam születésekor Soltvadkertről Kiskörösre kerültem, megvettem a mostani épületünk egy részét. A nagyobb helynek köszönhetően tér nyílt a csoportos órákra is. Egyre nagyobb lett az igény a szolgáltatásaimra így a tevékenységek egy részét kiszerveztem. Lett fitness-es kolléganőm, először egy aztán kettő majd három. Folyamatosan bővítettünk, majd 2012-ben egy pályázat keretében kiépítettük a mostani új épületrészt is. Akkor nőtt ki a Fritti Sport Fitness központ jelenlegi mérete.

A vállalkozásomat 3 fő tevékenységi körre csoportosítottam: gyógytorna – gyógyászati kezelések, fitness és az alakformáló kezelések. A gyógyászati kezelések tekintetében egészen egyedülállók vagyunk a megyében. A legújabb módszereket használjuk a kezelések során. Igyekszünk gyorsan és hatékonyan segíteni a hozzánk érkező mozgásszervi problémákkal küzdőknek. A kezeléseket hatékonyabbá és gyorsabbá tudjuk tenni az utána végzett fitness és egyéb gyógytorna foglalkozásokkal, így a szolgáltatásaink köre egy egész életutat lefed. A fogantatástól egészen a nyugdíjas korig vannak szolgáltatásaink, minden korosztály számára. Alkalmazottakkal és vállalkozó partnerekkel dolgozunk együtt. A gyógytornász kolléganőm szintén a fájdalommentes mozgás szakértője. Több fitness-es óraadóval dolgozunk együtt, és egy testnevelő tanár kollégánk pedig gyerekeknek tart órákat.

„A fogantatástól egészen a nyugdíjas korig vannak szolgáltatásaink, minden korosztály számára.”

Azt a szemléletet követjük, hogy mindig a legújabb módszerekkel dolgozzunk és a legújabb fitness-es óratípusokat mielőbb próbáljuk elhozni. Folyamatosan képzésekre járok én is. Nőként tapasztalom, hogy majdnem duplán kell bizonyítanom, mint a férfiaknak, ezért akár Németországba is elmegyek képzésre. A többi kolléga is folyamatosan képzi magát. Motiválom is őket ebbe az irányba, mert mindenkinek szüksége van a megújulásra, hogy lelkesen tudja végezni a munkáját. A képzések tekintetében segítek nekik tanácsaimmal, hogy mi az, amit úgy látok, hogy érdemes lenne elvégezni. Van olyan is, hogy miután elvégeztem egy tanfolyamot, előadást tartok a munkatársaim részére az új információkról. A fizikai környezet is motiváló tud lenni, ezért időnként megújítjuk. Jellemző nálunk a rugalmas munkaidő. A fitness-es óraadók is egyénileg egyeztetnek óra típusokat és időpontokat. A recepciós kolléganők egymásközt rugalmasan alakítják ki a munkabeosztásukat. Mindig arra törekedtem, hogy csapatot építsek ki és közösen, egymást segítve jussunk előre, egymás szolgáltatásait ajánlva. Az óraadóim bejárnak egymás óráira, egymástól is gyűjtenek ötleteket. Tapasztalat alapján, hitelesen ajánlják a másik óráit, kezeléseit. Azt gondolom, hogy együttműködő jó csapat vagyunk. Az emberek szeretnek egy jó csapathoz tartozni. Ehhez a feltételek megteremtése persze vezetői feladat. Csapatépítő programokat szoktam szervezni. Voltunk vitorlázni a Balatonnál, és közös vacsorákat is szoktunk csinálni.

A hölgyek munkavállalását is igyekszem segíteni. Nekem is van két gyermekem. Tudom, hogy aki 1-2 évig otthon van a gyermekével, az nagyon örül, mikor visszakerülhet a munka világába és felnőttes dolgokkal is foglalkozhat. Az a tapasztalatom, hogy a kisgyerekes anyukák általában részmunkaidőt vállalnak szívesen. Nálunk is van 4-6 órás munkaidő. Azt gondolom, hogy ez mindenképpen jót tesz a családnak. Az anyuka is nyugodtabb, ha otthon tud lenni délután mikor már a gyermeke is otthon van, és mivel jól érzi magát, a munkáját is jobban végzi. Manapság a férfiak is egyre nagyobb részt vállalnak a gyermekek körüli feladatokból. Ha van nagymama, aki segíteni tud, az mindenképp előnyös. Nagyon nagy tudatosságot igényel, hogy mindenre és mindenkire megfelelő mennyiségű idő jusson. Nekem a nagymama is szokott ebben sokat segíteni, illetve a férjemmel is közösen próbáljuk megoldani a logisztikát. Mindenképpen segítséggel sikerül megoldanom. Póbálok a munkában és a magánéletben is mindig maximálisan teljesíteni, ez nem mindig könnyű feladat. Amire igyekszem fókuszálni, hogy felállítsam a prioritásokat, és hogy jelen legyek abban, amit csinálok. Hetekre előre megvannak a programok, főleg úgy, hogy hozzám időpontra érkeznek a páciensek.

„Igyekszem fókuszálni, hogy felállítsam a prioritásokat, és hogy jelen legyek abban, amit csinálok.”

Azt gondolom, hogy olyan dologgal érdemes vállalkozást indítani, amit szívesen csinál az ember, mert az már egy kulcs a sikerhez. Akkor már tud másokat is lelkesíteni, amikor bővíti a vállalkozást alkalmazottakkal. Fontos még a jó kommunikációs képesség és a rugalmasság. A vállalkozás sokszor kíván rugalmas megoldásokat és hirtelen döntéseket. Amikor vállalkozó lesz valaki, már nem csak a szakmáját csinálja, hanem bele kell látni úgymond más szakmákba is, gondolok itt könyvelésre, marketingre stb. Eleinte ezekkel is én foglalkoztam, de most már kiszervezem, mert mind külön szakma. Egy embernek nincs mindenre sem tudása, sem energiája. Büszke vagyok, hogy 90 százalékban ajánlás útján érkeznek hozzánk a páciensek. Időszakonként szoktunk marketing kampányokat is csinálni. Teljes kapacitással működünk. Azt is tapasztalom, hogy egyre többen végeznek fitness tanfolyamokat, hogy ezzel foglalkozzanak hivatásszerűen. Mi is úgy tudunk versenyben maradni, ha igyekszünk folyton újítani és változni. A gyógytorna területen volna szükség utánpótlás-képzés segítségre, mert kevesen vagyunk. Nagyon hasznos lenne az is, ha képzésekre lehetne járni kommunikáció, vagy marketing témában.

Az egy nehéz szituáció, mikor már van egy létező vállalkozás és közben az embernek gyermeke születik. Ekkor átkerül a fókusz, és nehezebb megfelelni mindenhol. Nekem nagyon sokat segített, hogy a kislányom születésekor, kiépített rendszer volt a hátam mögött a vállalkozásomban. Nem volt nehéz beleilleszteni a gyermekvállalást. Ha meg kellen neveznem a legfőbb problémát a nők munkavállalásával kapcsolatban, akkor az a gyerekek felügyeletével kapcsolatos lenne. Nagy könnyebbség lenne, hogy ahol távol él a nagymama, legyen olyan személy, aki a gyerekeknél segít. Kecskeméten már van ilyen kezdeményezés, Szupernagyi Program a neve. A programban nyugdíjas korú hölgyeket képeznek gyermekgondozásra, akik segíteni tudnak idegen családokban.

A jövőben szeretnénk terjeszkedni, hogy minél több ügyfelet tudjunk fogadni. A kolléganőmmel havonta 150-200 pácienssel foglalkozunk, szeretnénk ezt a számot a duplájára növelni. Úgy tervezem, hogy Kecskemétre terjeszkedünk a szolgáltatásainkkal.

A leendő női vállalkozóknak tanácsom, hogy „Álmodd meg, tegyél érte és valósítsd meg!” elven működjenek. Ez a 3 dolog segített nekem is. Volt a fejemben mindig is egy álomkép arról, hogy hogyan szeretnék dolgozni és mit szeretnék megvalósítani. Ezt követték a tettek és aztán a megvalósítás is. A munkám a hobbim is egyben, ezért nem esik nehezemre folyton fejlődni, mert ez a fő érdeklődési területem.

Frittmann 4 kicsi

Forrás: IFKA / Kellessy Tibor


 

IFKA logo

RÉV Szolgálat Kecskemét logó