Nősztorik - József Rita Éva

Végzettség: angol nyelvoktató, anglisztika szakos bölcsész (MA)

Munkakör: online közösséget vezet (nyelvtanárok, fordítók, tolmácsok), egyéni vállalkozó

József Rita Éva gyermeke születése után az eredeti munkája nem volt összeegyeztethető a családi elfoglaltsággal. Önerőből lett vállalkozó, de útján jó emberekkel találkozva sok segítőre lelt. Jelenleg egy online vállalkozást vezet, ahol több nyelvtanár, fordító és tolmács munkáját koordinálja. Rajta keresztül bepillantást kaphatunk a rugalmas foglalkoztatás napos és árny oldalaiba. Sok kihíváson van túl, de családja segítségével mindvégig sikerült megtartania az egyensúlyt a gyermeknevelés és a munka között.

Mindezekről és saját karrierútjáról is vallott nekünk: József Rita Éva története következik.

A mostani vállalkozásomhoz több lépcsőn át vezetett az út. Amikor megszületett a gyermekem egy csillagászati kutatóintézetben dolgoztam könyvtárosként. Többször jártam külföldi programokon, például konferencián is. Nagyon érdekes volt ez a feladat, csak nem lehetett összeegyeztetni a gyermekneveléssel, emiatt gondolkoztam el azon, hogy otthonról végezhető munkát kellene vállalnom egyéni vállalkozóként. Több nyelven tanultam az angol mellett, oroszul, olaszul, japánul is, de ezek kevésbé hasznosíthatók, mint az angol, illetve a tudásom sem volt elég ahhoz, hogy ezekre alapozhassak. Kezdetben csak szemtől-szemben oktatást végeztem otthon. Ezután jött az ötlet a többrétegű kisvállalkozásra, amivel több, egymáshoz kapcsolódó feladatot oldunk meg. Azért beszélek hol egyes számban, hol többes számban, mert ugyan egyéni vállalkozó vagyok, de részt veszek egy kis csoport munkájában, amelynek Virtual Language Laboratory – VLL a neve. A virtuális csoportban több tanárral, tolmáccsal, fordítóval dolgozom együtt, én vagyok a „mindenesük.”

Visszatérve a saját vállalkozásomra; elsősorban online nyelvtanítással foglalkozom, fordítok, tolmácsolok cégeknek és azoknak elsősorban az export – import háttértevékenységével foglalkozom, ami egy „back office” jellegű dolog. Továbbá kulturális programok szervezésében veszek részt, ott is inkább az idegen nyelvtudás miatt. Az utóbbi időben az irodalom is foglalkoztat, elsősorban a drámaírás. Fontos és nem hobbi.

Kezdő vállalkozóként az otthoni munka mellett nyelviskolában kezdtem el dolgozni, ami jó reklám volt, sokan megismertek. Ebben sokat köszönhetek egy akkori helyi vállalkozónak, Horváth Magdának. Övé volt a nyelviskola, ahol kezdőként értékes lehetőségeket kaptam. Nagyon szerencsés vagyok, hogy ismeretlenül, az utcáról bekopogva Magda esélyt adott. Rengeteget tanultam nála, majd később szinte csak olyan csoportokat kaptam, akiket nyelvvizsgára kellett felkészíteni. Nagyon jó volt a statisztikánk. Sok embert kellett tanítani, ez energiában is teljesen más, mint online oktatni egyvalakit. 2013 körül volt egy mélypont, amikor azt éreztem, hogy tovább kell lépnem, tovább kell képeznem magam, és akkor valami történni fog. Ismét tanulni kezdtem, és megint kaptam egy „segítőt,” Herendi Adriennt, aki az ötleteivel sokat segít, mindnyájunkat inspirál. Csapattagként „profi” író, angol nyelven ír tartalmakat egy amerikai cégnek.

A család fontos a munka szempontjából is, nekem is sokat segítettek a családtagok. Abban hiszek, hogy ha segítesz, neked is segíteni fognak. Magyarországon az önkéntes munkának nincs nagy hagyománya. Még. A VLL listáján az első helyen van! Mi is végzünk önkéntes munkát, pár hete például autista gyerekek fejlesztésével kapcsolatos gyógypedagógiai, illetve logopédiai segédanyagot fordítottam le. Jelenleg hasonló témában fordítok egy könyvet, természetesen díjmentesen. A „megrendelő” szakértő, direkt módon, speciális foglalkozásai keretében tudja hasznosítani a lefordított anyagot.

Egy apró tanács. A vállalkozni akaró nőknek nem kell egyedül vállalni minden terhet. Kérjenek segítséget a családtagoktól és a körülöttük élőktől. Az idősebbek is jó tanácsokat tudnak adni, csak sokszor a kommunikáció hiánya a probléma. Nem akarjuk megbeszélni a felmerülő kérdéseket. A családon belüli kommunikációt szintén oktatni kellene.

Hátrány és előny is adódik abból, hogy nő vagyok. Azt kell megtanulni, hogyan kovácsolj előnyt a hátrányból. Nem csak a gyerekekhez kötődő elfoglaltság miatt, hanem az érzelmes és empatikus vezetés miatt is lehetnek nehézségeink az üzleti életben. A saját példámból okulva, sokszor hátrány, hogy érzelem alapján döntök. Szerintem egy jó vezetőnek - nemtől függetlenül - nagyon rugalmasnak és motiváltnak kell lennie. A vezető jó hozzáállásán kívül a munkahely hangulata és a munkaidő rugalmas beosztása is sokat javíthat a munkakörülményeken. A rugalmas munkaidő sok nő számára fontos lenne, de nem valósítható meg mindenhol. Az én esetemben a VLL eleve egy rugalmasabb munka a „home office” forma miatt, de vannak speciális területek, ahol tudom, hogy nagyon nehéz ezt megoldani.

Tervek? Folytatjuk a Virtual Language Laboratory csoport szokásos munkáit a minőség megtartása mellett. Csak ez a szempont a feladatok közötti szelektálásban. Szeretnénk folytatni az önkéntességet is, bevonva fiatal szakembereket, akiknek igyekszünk segíteni az elhelyezkedésben is. Az online nyelvoktatás, amelyben úttörők voltunk, jó lehetőség nekik is. Minőségben is szeretnénk javulni, hogy még komplexebb szolgáltatást tudjak nyújtani, ezért a VLL tagjai folyamatosan képzik magukat. Bővíteni szeretnénk a céges ügyfelek körét is, mert várhatóan majd tőlük kapjuk ezeket a komplexebb feladatokat. Álmunk pedig az írás, legyen az irodalom vagy egyéb.

jozsefrita 2 kicsi

Forrás: IFKA / Kellessy Tibor


 

IFKA logo

RÉV Szolgálat Kecskemét logó