Nősztorik - Mátrai Angéla

Végzettség: menedzsment szak főiskola

Munkakör: pályázatíró és rendezvényszervező

Mátrai Angéla több lábon áll. Pályázatot ír, rendezvényt szervez és kozmetikusként is dolgozik. Folyamatosan fejleszti tudását. Női vállalkozó társai számára számos jó tanáccsal szolgál.

Mindezekről és saját karrierútjáról is vallott nekünk: Mátrai Angéla története következik.

Munkavállaló pályázatíróként dolgoztam, amikor egy pályázat megírására 2010-ben személyesen velem akartak vállalkozási szerződést kötni. Édesanyám elektro-kozmetikai vállalkozását vettem át. Ötvöztem a kozmetikát, a pályázatírást, a rendezvényszervezést és a teljes projektmenedzsmentet, ami egy pályázat megírásához tartozik. A fő tevékenység a pályázatírás, de a kozmetikát is gyakorlom. Vannak állandó vendégeim, de igazából pályázatíró és rendezvényszervezőként ismernek.

Specialitásunk az, hogy A-Z-ig bonyolítunk mindent. Csomag ajánlatunk például: divatbemutatót szervezünk, édesanyám sminkel, keresztanyám a frizurákat készíti, mindezek koordinálása az én feladatom. Nő munkatársakban és partnerekben valamiért egy bizonyos szintig jobban tudok bízni, bár szoktak ők is csalódást okozni. A rendezvényszervezésben egyetlen férfi kollégánk van, aki a hangosítást végzi.

Édesanyám egyedül nevelt fel bennünket, ebből fakadóan több hátrányos helyzettel kellett megküzdenie. Talán ma már nem annyira ítélkezőek az emberek, mint régen. Én már szerencsére egyedülállóként nem találkoztam hátrányos megkülönböztetéssel. Más szakmákban nem tudom, hogy hogyan működik ez a dolog, de szerintem ez az egyén habitusától is függhet. Például a nő megjelenése, hozzáállása is befolyásolhatja, hogy komolyan veszik-e. Persze vannak indokolatlan esetek is, például egyházi szervezethez bejutni nőkét rettentő nehéz még ma is. Vannak sztereotípiák, amik néha igaznak bizonyulnak, például az a tapasztalatom, hogy a nők sokkal feszesebben végzik a munkájukat, mint a férfiak. A férfiak is elvégzik a munkát, csak kevésbé stresszesen.

A kisgyerekes nőkkel lehetnének megengedőbbek a munkáltatók. Lehetnének olyan munkahelyek, ahova délután a gyerekeket be lehet vinni miután a tanulószobának vége, ha az anyukának még van feladata, amit otthonról nem tudna ellátni.

Ha átgondoltan akar valaki vállalkozni, előtte el kell mennie egy vállalkozással kapcsolatos képzésre. Csak az ilyen képzéseken tudja megszerezni a szükséges tudást. Lehet, hogy sikeres lesz a vállalkozás, csak ha ő nem látja át a könyvelés rejtelmeit, esetleg talál inkorrekt könyvelőt, nagyon nagy problémák adódhatnak. Szerintem a jó megjelenés, az alkalmazkodás, a rugalmasság és a kapcsolati tőke is nagyon fontos egy jó vállalkozáshoz.

A legnagyobb kihívásnak azt éltem meg, amikor először kezdtem fővárosi színészekkel dolgozni, sikerült hosszútávú kulturális programokhoz projekteket írni.

Nincs férjem, csak a kutyám és a macskám van. Volt olyan kapcsolatom, ami azért nem működött tartósan, mert állandóan dolgoztam. Ha valódi párkapcsolatot szeretnék, kevesebb időt kellene a munkára fordítanom, azaz teljesen átstrukturálni az egész éltemet. Család mellett a mostani tempót nem lehetne tartani. Sokan meg tudják oldani, hogy összeegyeztetik a vállalkozás működését a családi kötelességekkel, de bevallásuk szerint jó pár dologról le is maradnak mind üzletileg, mind magánéletileg. De maximálisan meg tudom érteni, hogy nekik a család a fontos és abban látják a jövőt. Viszont látom a kolleganőimen, hogy meghasonulnak amiatt a dilemma miatt, hogy mit helyezzenek előtérbe, hiszen a munkából van a pénz, amiből a gyereket el tudják tartani. Összefoglalva nehéz megtalálni a helyes arányt, mindenkinek először tisztázni kell, hogy mi a célja és ennek megfelelően kell beosztani az időt.

Magasabb szintről segítség lenne, ha támogatnák az otthoni munkavégzést azoknál a nőknél, akik a család mellett dolgoznak, így több értéket tudnának teremteni. Az is hatalmas segítség lenne, ha biztosítanák a technikai feltételeket kedvezményekkel egy új vállalkozás indításához a piacon való megjelenéshez. Elő kellene írni, hogy ne lehessen valaki úgy vállalkozó, hogy legalább egy alapképzést nem kapott vállalkozás ismeretből. Online- és marketing oktatásra, általános megjelenés- és önmenedzsment képzésre is szükség lenne. Meg kell tanulni, hogy hogyan menjünk el egy interjúra, hogyan beszéljünk stb., hogy hitelesen el tudjuk adni magunkat. Az idegen- és szakmai nyelv ismerte szintén elengedhetetlen. Nagyon jelentős lépés volt, hogy a Kereskedelmi és Iparkamara évente tartson képzést ezekben a témákban.

Aki nem fejleszti magát, az lemarad. Minél többet tud az ember, annál magabiztosabb. Mióta befejeztem a gimnáziumot, nem volt olyan év, hogy ne képeztem volna magam. Elvégeztem pl. az őstermelői tanfolyamot. Nincsenek földjeim, de kipróbáltam a fürj tartást. Vannak őstermelői ügyfeleim is, bele kell látnom a világukba. A folyamatos fejlődésben hiszek. Jelenleg a bajai Eötvös József Főiskola gazdálkodási és menedzsment szakára járok. Logisztikai és vállalkozásszervezési tantárgyakat hallgatok. 2020-ban fogok államvizsgázni. A főiskola sok újdonságot adott.

„Aki nem fejleszti magát, az lemarad.”

Nagyon fontos az én idő is. Naponta szánjunk időt magunkra legalább egy fél órát egy kávé mellett illetve sportoljunk. Fizikális és szellemi fittséghez fontos a mozgás.

Azt kívánom mindenkinek, aki vállalkozni szeretne, hogy legyen olyan bizalmasuk, akivel tudnak és mernek az ötleteikről beszélgetni.

Sokkal egyszerűbbé teszi a dolgokat, ha objektíven állunk egy munkakapcsolathoz.

A negatív megkülönböztetés ugyanúgy éri a nőket a férfiak részéről, mint a férfiakat is éri a nők részéről.

Fontos lenne mindkét nem részéről a rendszeres, tárgyilagos párbeszéd.

matraiangela 2 kicsi

Forrás: IFKA / Kellessy Tibor


 

IFKA logo

RÉV Szolgálat Kecskemét logó